Hitachin koneita on aikaisemminkin varusteltu purkukäyttöön, mutta tänä syksynä esitellään Hitachi ZX400MC-7, joka avaa täysin uuden tehdasvalmiiden Hitachi-purkukoneiden valikoiman. Varustelusta vastaa saksalainen KTEG.

Hitachin koneisiinkin on ollut mahdollista rakentaa pikakiinnitteinen purkupuomisto, ja tässä lajissa on jo pidempään kunnostautunut saksalainen KTEG, eli Kiesel Technologie und Entwicklung GmbH. Sinänsä yhteistyö Hitachin ja KTEGin välillä ei ole suinkaan kaukaa haettua, sillä Kiesel-emoyhtiöllä on Saksassa hoidossaan Hitachin rakennuskoneiden maahantuonti. Nyt yhteistyössä toteutetut purkupuomistovaihtoehdot, 30° kallistettava, suojattu ohjaamo ja levennettävä alavaunu ovat keinoja, joilla perusmallin Hitachi ZX350LC-7 rakentuu jo tehdastilauksesta purkukoneeksi saaden virallisen Hitachi-mallimerkinnän ZX400MC-7.

Pikakiinnitettäviä puomistovaihtoehtoja on neljä: monopuomi, taittopuomi ja kaksi korkeapurkupuomia ulottumiltaan 21 ja 24 metriä. Puomiston vaihto voidaan toteuttaa kuten purkukoneissa kuuluukin: helposti ja nopeasti, ilman kuljettajan poistumista ohjaamosta. Tyvipuomissa, johon halutut jatkot kiinnitetään, on kolme nostosylinteriä.

Eikä siinä vielä kaikki. Tukevuuden ehdoilla täytyy tämän työlajin koneissa mennä, ja senpä takia alavaunu on hydraulisesti levitettävää mallia. 600-millisillä lapuilla alavaunun leveys on minimissään 3 000 millimetriä ja leveimmillään 4 300 millimetriä. Alavaunu on myös normaalia ZX350-versiota pidempi.  

Tukevuutta tarkkaillaan tietenkin myös antureilla, eli kuormamomenttia valvotaan ja tarvittaessa riskitilanteesta myös varoitetaan. Lisävastapainojakin on saatavilla.

Käytettävien työkalujen painot pikakiinnike mukaan luettuna ovat monopuomille 4 000 kg ja taittopuomille 5 000 kg. 21 metriin voi viedä 4 000 kiloa ja 24 metriin 3 000 kg.  

Moottorina koneessa on 6-sylinterinen 210 kilowattinen Isuzu ja hydrauliikkaa hoidetaan kolmella pumpulla: työlaitelinjaan 1 x 260 litraa minuutissa ja muuhun sähinään 2 x 288 litraa minuutissa. 

Työpainoa peruskoneella on noin 43 tonnia, ja tähän päälle sitten puomiston ja purkutyökalujen paino tapauksesta riippuen. Monopuomi painaa 5 630 kg, taittopuomi 8 000 kg, lyhyempi taittopuomi mallia HRD21M painaa 13,5 tonnia ja pidempi taittopuomi HRD24M 11,5 tonnia.   

Hitachi ZX400MC-7 esitellään yleisölle Baumassa, ja tämä on yksi kolmesta uudesta KTEGin kanssa tehdystä purkukoneesta: tarjolle tulee myös isompi ZX600MC-7 jopa 34 metrin korkeusulottumalla sekä jälkikäsittely- ja pulverointikäyttöön suunnattu ZX390TC-7. 

Edellinen artikkeliValtra esittelee Q-sarjan
Seuraava artikkeliJohn Deere vie kartat uusille tasoille