Valtran viides traktorisukupolvi täydentyy nyt valmiiksi kokonaisuudeksi, kun aivan uusi Q-sarja sijoittuu T- ja S-sarjojen väliin. 

Q-sarjasta on kuultu huhuja jo hyvän aikaa, ja nyt tämä Suomessa suunniteltu, kehitetty ja valmistettu traktori on valmis esittelyyn. Kyseessä on erityisesti suurille maatiloille ja suorituskykyistä traktoria käyttäville urakoitsijoille kohdennettu kone 230–305 hv luokassa. 

Moottorina traktorissa on, pitkäiskuinen 7,4-litrainen AGCO Power. Sen kerrotaan tarjoavan suurimman iskutilavuuden tämän kokoluokan traktoreissa. Maksimivoima saavutetaan hyvin alhaisilla kierroksilla, 1850 r/min, ja maksimi vääntö pysyy yllä 1000 r/min – 1500 r/min vaihteluvälillä, joka valmistajan mukaan varmistaa luotettavuuden ja polttoainetaloudellisuuden.
Voimansiirrossa ahkeroi AGCO CVT-vaihteisto ja sen toiminta on Valtran mukaan selkeää. Q-sarjan elektroninen vaihteiston hallinta valitsee automaattisesti alimman mahdollisen työhön sopivan moottorin kierrostason, jolla saavutetaan alhainen polttoaineen kulutus ja joka jakaa voiman sopivasti hydrauliikalle, voiman ulosottoon tai vaihteistoon. Kuljettaja voi helposti säätää itselleen tai työhön parhaiten sopivat säädöt. Kuormitusherkkyyttä voidaan säätää ekologisempaan ajoon tai intensiivisempään työskentelyyn, eli säästämään joko polttoainetta tai aikaa. 

Q-Valtran paino on pyritty optimoimaan sopivaksi kohderyhmälle. 9200 kilon paino suojaa maata tiivistymiseltä, ja suurin kokonaispaino eli 16 000 kiloa takaa raskaan kuorman vetämisen laillisesti. Mitoiltaan Q-sarjan mainitaan olevan kompakti, matala ja pitkä. Painopiste on matalalla, joka tekee Q:sta erittäin vakaan. Aires-ilmajousitus yhdistettynä pitkään akseliväliin lisää vetovoimaa ja vähentää pomppuisuutta. Pito lisääntyy ilmajousituksen nopean reagoinnin ansiosta. Maantienopeuksissa voima siirtyy tiehen, joka tarkoittaa nopeaa ja pehmeää kiihdytystä. Ohjaamo ja etuakseli ovat molemmat ilmajousitettuja, joka takaa pehmeän ajon missä tahansa ympäristössä, missä tahansa lämpötilassa, joko niittämässä kuumana päivänä tai lumitöissä talvella. 

Q-sarja voidaan yksilöidä Valtra Unlimitedilla esimerkiksi ohjaamon päivityksillä, traktorin värillä tai erityisillä ominaisuuksilla urakointiin pellolla tai tiellä. Q-sarjan Valtrat voidaan myös varustella automaattivoitelulla, ja työtä helpottava ominaisuus on myös älykäs rengaspainejärjestelmä. LED-etuvalot ovat integroitua mallia kotiinsaatto-ominaisuudella sekä tasaisella valokuviolla, ja ne syttyvät automaattisesti yli 25 km/h ajonopeudessa.

Älyviljelyominaisuudet ovat luonnollisesti osa modernia traktoria, ja Q-sarjassa on tarjolla Valtra Connect -etätelemetriapalvelun ja helppokäyttöinen töiden hallinta, joka mahdollistaa FMIS-toiminnanohjausjärjestelmän ja Agrirouter-liittämisen. Kaikkia älymaanviljelyn ominaisuuksia hallitaan Q:ssa SmartTouch-käyttöliittymällä. Työt voidaan tallentaa niin, että tarvitaan vain muutama sipaisu ja napautus työn aloittamiseen. ISOBUS-ominaisuudet varmistavat tarkimman ja tehokkaimman lopputuloksen. Auto U-pilotin ja SmartTurnin yhdistelmä lisää entisestään Q-sarjan helppokäyttöisyyttä käännöksissä, vapauttaen kuljettajan keskittymään täysin työkoneeseen ja käsillä olevaan tehtävään. Kuljettaja voi valita automaattisten kääntökuvioiden välillä minimoidakseen maan tiivistymistä ja lisätäkseen vauhtia ja tehokkuutta. 

Q-sarjan tuotanto alkaa syksyllä 2022 ja ensimmäiset traktorit toimitetaan asiakkaille lokakuusta alkaen. Enemmän tietoa Q-sarjasta tullaan paljastamaan Q-sarjan julkisen lanseerauksen yhteydessä 2. syyskuuta 2022. 

“Q-sarja on korkealaatuinen traktori isolla Q:lla, kuin ’quality’. Ja asiakkaamme ansaitsevat korkealaatuista palvelua. Taataksemme parhaan traktorikokemuksen, Valtralla on nyt oma sertifikaatti Q-sarjan jälleenmyyjille”, sanoo Valtran myyntijohtaja Matti Tiitinen

Valtran Q-sarjan jälleenmyyjät on koulutettu erityisasiantuntijoiksi myynnissä ja asiakkaiden palvelemisessa. Varaosien saatavuus, huoltosopimukset ja joustavat rahoituspalvelut ovat myös näiden jälleenmyyjien erityisosaamisalueita. Lisäksi Q-sertifioidut jälleenmyyjät pyrkivät takaamaan maksimoidun työskentelyajan käyttämällä viimeisimpiä etäyhteydellä toimivia diagnostiikkatyökaluja, joilla voidaan ennakoida tulevia huollon tarpeita asiakkaalle parhaiten sopivaan ajankohtaan. Traktorin luovutuksessa asiakkaalle kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että Q-sarjan traktori on varmasti sopiva asiakkaan työkoneiden kanssa ja kaikki älymaaviljelyn kapasiteetti on käytössä ensimmäisestä päivästä lähtien.

Edellinen artikkeliHakevuori osti Hakevelhot
Seuraava artikkeliHitachin purkukoneet markkinoille