Kerroimme jo aiemmin Norjan Caterpillar-edustaja Pon Equipmentin ja Skandinavian suurimman maanrakentajan Veidekken yhteistyöstä sähkökäyttöisen Cat 323F Z-Line -kaivinkoneen kehityshankkeesta. Ensimmäinen kone luovutettiin juuri Veidekkelle ja seitsemän kappaletta on parasta aikaa rakenteilla.

Veidekken tarkoitus on osallistua ilmastotalkoisiin mm. vähentämällä työkoneiden hiilidioksidipäästöjä. Yrityksen mukaan yksi tällainen sähkökone vähentää CO2-päästöjä 52 tonnilla per vuosi. Lisää koneita on myös tulossa ja yrityksellä on myös mm. noin 100 sähköautoa käytössään.

26 tonnia työpainoltaan oleva Cat 323F Z-Line on syntynyt Veidekken, Pon:in ja Caterpillarin suunnittelijoiden ja teknisen henkilökunnan yhteistyönä. Konetta on testattu prototyyppinä, ja nyt sen on todettu olevan valmis tuotantoon. Työaika täydellä latauksella on noin 5-7 tuntia työstä ja olosuhteista riippuen ja moottoritilasta dieselvehkeet poistamalla saatu lääni on täytetty 300 kilowattitunnin litiumakustolla sekä 122 kilowatin sähkömoottorilla.

Akusto on suunniteltu ja toteutettu toimimaan Norjan oloissa ja järjestelmä sisältää 400V-liitännällä varustetun pikalaturin, jonka tehoa voi säädellä 11 ja 150 kilowatin välillä. Latauksessa on nyrkkisääntönä se, että tunnin latausaika antaa tunnin työaikaa. Pikalatauskin on mahdollista, jolloin akut saadaan 1-2 tunnissa täyteen. Konetta on mahdollisuus käyttää myös suoraan verkkoliitänällä. Sähköisen voimalinjan huoltoväli on 30 000 tuntia.

Veidekkelle luovutettu kone on maailman ensimmäinen kookas sähkökäyttöinen kaivinkone, sillä aiemmat vehkeethän ovat olleet miniluokan edustajia. Koneen veroton hinta euroiksi muutettuna on noin 570 000,-

Edellinen artikkeliKronos-nimitysuutisia
Seuraava artikkeliInfrakit käyttöön Virossa