Älymaatalous on Valtran mukaan yhä yleistyvämpi aihe, ja siihen onkin panostettu kysynnän sitä vaatiessa – esimerkiksi viiden viime vuoden aikana Valtran tarjoamissa tuotteissa erilaiset älyominaisuudet ovat lisääntyneet huomattavasti, ja huhtikuussa esitellyt N- ja T-traktorisarjojen uuden viidennen sukupolven edustajat ovat elävä esimerkki tästä. 

Valtran A-sarjan uudistuksia esittelimme jo tammikuussa, ja huhtikuun 2021 julkaisukierroksella vuoron saavat N- ja T-Valtrat. Molempien sarjojen uudistuneet ohjaamot, uusi ulkonäkö, voimansiirron ja moottorin uudet ominaisuudet sekä täysin uusi älynäyttö antavat aihetta kutsua uusia malleja jo omaksi sukupolvekseen. N- ja T -sarjojen viidennen sukupolven kuljettajan suuntaan näkyvimpänä uutuutena on A-pilarin näyttö, joka korvaa perinteisen ratin takana sijaitsevan mittariston. Näytölle on kerätty kaikki tärkeimmät tiedot näkyville selkeästi ja väreissä. Näytön yläreunassa näkyvät aina tietyt vakiotiedot, kuten nopeus, kello ja moottorin kierrokset. Alempaan ruutuun puolestaan saa haettua näkyviin traktorin ja työkoneen hallintaan kulloinkin tarvittavat tiedot sellaiseksi muokatussa muodossa, jonka kuljettaja kokee parhaaksi. Myös radiokanava sekä Bluetoothilla liitetyn puhelimen tiedot näkyvät kätevästi näytöltä.

Eikä näyttö rajoitu pelkästään katseluun. HiTech- ja Active -malleissa tehdään myös kaikki moottorin, hydrauliikan ja voimansiirron asetukset näytön avulla. Versu- ja Direct malleissa puolestaan A-pilarin näyttö ja SmartTouch-konsoli jakavat tehtävät tarkoituksenmukaisuuden ja myös kuljettajan mieltymysten mukaan.

Mukavia muutoksia.

Lisäksi viidennen sukupolven N- tai T -sarjan komentosillalla havaitsee, että tupaa on laitettu muiltakin osilta uuteen uskoon. Ohjauspylväs on uudistunut konkreettisesti ja ohjauspyörän asennon säätö on entistä helpompaa. Liäsksi jo 90-luvulta tutuksi käynyt Valtran suunnanvaihdin on uudistettu niin, että traktorin kulkusuunnan vaihtaminen on entistä sujuvampaa silloinkin kun suuntaa vaihdetaan välillä eri hallintalaitteista kuten SmartTouchin ajokahvasta tai TwinTrac taakseajolaitteen suuntavivulla. Ohjauspyörä on aavistuksen isompi kuin ennen, mutta näppäryyttä ei ole menetetty ruoria uudelleen suunniteltaessa.

Liikkeellelähtöä on helpotettu raskaankin kuorman kanssa vaihteiston B- ja C -alueilla uuden Start Boost -ominaisuuden ansiosta, ja nopeusalueiden vaihtoa kerrotaan uudistetun nopeammaksi. Tämä parannus on Valtran mukaan valttia etenkin maantienopeuksissa.

SmartTouch-malleissa ohjaamon oikea puoli on muotoiltu uusiksi ja istuin kääntyy entistä enemmän oikealle. Oikeassa hallintapaneelissa on nyt myös kätevä puhelinpidike sekä valinnaisvarusteena USB-latauspisteitä. Istuma-asentoa on paranneltu uuden sukupolven Valtra Evolution -istuimen myötä. Sen selkänojan yläosa kääntyy kuljettajan mukana ja tukee myös silloin, kun kuljettaja on osittain kääntynyt taaksepäin seuraamaan työkonetta.

Ohjaamoon on saatavana lisävarustelistalta tasokkasta tunnelmaa uhkuva tumma Premium-sisustus, jonka myötä ohjaamoa kuorrutetaan esimerkiksi nahkapäällysteisen ohjauspyörän, osittain kromattujen polkimien ja pohjaltaan kumipehmusteisten säilytyslokeroiden muodossa.

Ja sitten sitä älyä.

Valtran mukaan noin kaksi kolmesta uusista sen valmistamista traktoreista varustetaan nykyään automaattiohjauksella tai jollain muulla älykkään teknologian ratkaisulla. Niinpä asiakas voi valita uuteen N- tai T-sarjaankin automaattiohjauksen, tehtävänhallinnan ja lohkonhallinnan sovellutuksia. Työtehtävien dataa voi jakaa automaattisesti traktoreiden ja maatilan tuotanto-ohjelmien välillä, ja tämä onnistuu siis langattomasti, eli USB-tikkuviritykset joutavat pikkuhiljaa maakuntamuseoon separaattorin ja rukin viereen. 

Täysin uusi Auto U-Pilot yhdistää Valtran päisteautomatiikan ja Valtra Guide -automaattiohjauksen. Auto U-Pilotin myötä työlaitteiden kerrotaan ohjautuvan tarkemmin aina senttitason tarkkuudella saakka, joten suorat päisteet syntyvät vaivattomasti, Valtralta vakuutetaan. Tämän muistutetaan myös vähentävän kuljettajan valvontataakkaa merkittävästi. 

Suolahdesta tiedotetaan myös, että ohjelmisto-optioiden määrä kasvaa älymaatalouden myötä nopealla sykkeellä ja Valtran asiakkaat voivat päivittää uusia ominaisuuksia SmartTouch koneisiin vastedeskin vaivattomasti.

Uudet N- ja T-sarjan mallit ovat saatavilla heti, sillä niiden valmistus Valtran Suolahden tehtaalla on alkanut tänä keväänä. 

Tarkkaa ja turvallista kuormaamista.

Yhdessä viidennen traktorisukupolven kanssa Valtra esittelee täysin uuden ja lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia tarjoavan Precision Lift & Load – sovelluksen G-, N- ja T-sarjan SmartTouch-malleihin.

Sovellus tuo mukanaan ensinnäkin punnituksen, joka myös kerää punnitustiedot talteen. Halutessaan käyttäjä voi siirtää tiedot lopuksi Excel-taulukkoon työn laskuttamista tai vaikka varaston materiaalikirjanpitoa varten. 

Tehokkuuden ja turvallisuuden näkökulmasta sovelluksessa pystyy määrittelemään kuormaimen nostoalueet ja kääntökulmat, joihin kuormaaja pysähtyy automaattisesti. Mukana on myös helppo ravistelutoiminto, jota voi hyödyntää vaikka lumitöissä.

Asetuksia hallitaanSmartTouch käsinojan kosketusnäytöltä, eikä mitään erillisiä ohjaimia tai näyttöjä tarvita. Precision Lift&Load –sovelluksen asetusten säätö on Valtran mukaan jopa älypuhelimen käyttöä helpompaa.Toiminnot eri etukuormaajatöille on myös mahdollista tallentaa SmartTouchiin profiileiksi. Eli kun lähdetään suorittamaan samaa työtä uudestaan, haetaan esille taas se juuri tähän työhön sopiva kuormaajan työskentelyasetus.

Älykäs etukuormain on sovitteiltaan ja aisastoltaan samanlainen kuin Valtran muut etukuormaimet, ja tekniikka on suojattu Valtran mukaan asiallisesti. Aisaston sisään on asennettu kaksi paine- ja kaksi asentoanturia sekä kokonaisuutta ohjaava ECU-ohjain. Tärkein rooli on kuitenkinSmartTouch-ohjelmistolla, joka yhdistää antureiden kokoaman tiedon ja välittää kuljettajan käskyt kuormaimelle.

G-, N- ja T-sarjoihin on saatavilla normaalin kuormaintoiminnan lisäksi myös samanaikainen kolmas toiminto, jolla voi esimerkiksi käyttää paalipihtejä samaan aikaan ja samalla joystickillä muiden etukuormaimen toimintojen kanssa. Ja tällöin myös tarkat ja jatkuvat liikkeet ovat mahdollisia, eli kyse ei ole vain päälle tai pois -toiminnoista. Valtra Unlimited varusteluna on saatavilla myös hydraulisesti sivusuunnassa kallistettava työlaiteteline X-Tilt, joka helpottaa kuormausta entisestään.

Edellinen artikkeliRototilt QuickChange myös pienempiin koneisiin
Seuraava artikkeliSANY:n uusi kasitonninen