Kesla esitteli vuoden 2022 FinnMETKO-messuilla esimakua KESLA proC i -kärkiohjauksesta traktorikuormaimiin. Ohjausjärjestelmä on käynyt läpi mittavat testaukset ja on nyt valmis myyntiin.

Myyntiin tuleva ohjausjärjestelmä on Keslan omaa käsialaa. Ohjausta myydään kärkiohjauksella ja päätyvaimennuksilla varustettuna. Se on saatavana KESLA 320-sarjan kuormaimiin eli 325T ja 326T-malleihin.

”Järjestelmä on kokonaan Keslan omaa työtä. Se mahdollistaa ominaisuuksien ketterämmän kehittämisen myös muuttuvien asiakastarpeiden mukaisesti”, kertoo liiketoimintajohtaja Markku Lappalainen Kesla Oyj:stä.

Kesla on yhdistänyt proC i -kärkiohjaukseen myös etähallinnan. Etähallinta tuo turvaa käyttäjälle, sillä se mahdollistaa suoran teknisen tuen tehtaalta käsin. Etäyhteyden avulla tehtaan tekninen tuki näkee saman näkymän kuin kuljettaja. Etäyhteydessä voidaan asiakasta tukea mm. ongelmanratkaisussa ja säädöissä.

Ohjaus on ollut laajassa testikäytössä

KESLA proC i -kärkiohjauksen kehitys aloitettiin jo kuutisen vuotta sitten. Hyvän pohjan ohjausjärjestelmän rakentamiselle kerrotaan antaneen asiakkaiden suosioon noussut KESLA proC -ohjaus. Uusi kärkiohjaus on nyt ollut asiakkaiden testattavana kolme vuotta. Testejä kuvaillaan tehdyn armotta eri olosuhteissa aina helteistä räntäsateisiin ja paukkupakkasiin. Käyttökohteet ovat olleet niin metsätöitä, urakointia kuin raskasta maatalouskäyttöä. ”Testiasiakkaiden palaute on ollut yksinomaan positiivista sekä ohjauksen että sen käytettävyyden osalta”, toteaa liiketoimintajohtaja Markku Lappalainen.

Kärkiohjauksessa ohjataan nimenomaan nosturin kärkeä, ei erikseen nosto- tai siirtopuomia tai jatketta. Tämä helpottaa ohjaustavan omaksumista ja näkyy myös tuottavuudessa. Metsätehon teettämässä tutkimuksessa kärkiohjauksen tuottavuus verrattuna sähköiseen kaksivipuohjaukseen oli yli 24 %.

Kärkiohjauksen mukana tulevan päätyvaimennuksen kerrotaan tekevän käytöstä jouhevaa ja pehmeää, kun ääriliikkeiden aiheuttamia tärähdyksiä ei ole. Sekä kärkiohjaus että päätyvaimennus on mahdollista kytkeä pois päältä, mikäli se on työn kannalta järkevämpää. Ohjausjärjestelmän käyttö tapahtuu reilun kokoiselta kosketusnäytöltä, jonka valikot ovat selkeät.

Keslan proC i -järjestelmään on mahdollista tallentaa kymmenen erilaista asetuskokonaisuutta. Tyypillisiä ovat esimerkiksi omat asetukset risujen käsittelyyn, puun käsittelyyn tai paalien käsittelyyn tai asetukset kylmillä öljyillä ja lämpimillä öljyillä ajettaessa. 

Ergonomisuutta on tuotu varusteluun esimerkiksi uudenmallisessa kyynärnojassa. Kyynärnojan kerrotaan olevan hyvin säädettävissä erikokoisille kuskeille sopivaksi. Joystickin pohja on valmistajan mukaan muotoiltu niin, että ote pysyy rentona. Ohjausjärjestelmässä toistuvasti käytettävät stand by- ja on/off-painikkeet on siirretty kyynärnojaan minimoiden käsien liikkeiden tarpeen.

”Erityistä kiitosta testiasiakkaat ovat antaneet siitä, että liikkeitä voi säätää livetilassa, nosturin käytön aikana, jolloin säädön vaikutus näkyy heti”, toteaa Lappalainen. 

Kesla on julkaissut myös materiaalia, jonka luvataan helpottavan uusiin ominaisuuksiin tutustumista myös itsenäisesti ajankohdasta riippumatta vaikkapa älypuhelimen kautta. Lisätietoa materiaalista kerrotaan saavan lähimmältä jälleenmyyjältä. ProC i -kärkiohjauksen virallinen myynti alkaa tammikuun 2024 alusta ja se on saatavana alkuun Keslan 325T ja 326T-kuormaimiin.

Edellinen artikkeliRekisteröinnit 2023: Volvo ja Ford kärjessä
Seuraava artikkeliJani Leppä Nisula Forestin aluemyyntipäälliköksi