JCB on julkistanut odotettua jatkoa X-sarjan konevalikoimaan, kun markkinoille saateltiin uusi JCB 370X 35-40 tonnin työpainoluokkaan. X-sarjan uusin ja suurin kone korvaa poistuvan JS370:n.

JCB:n X-sarjan suurin kaivukone on nyt 35-40-tonniseen luokkaan sijoittuva 370X. Se tulee korvaamaan aiemman JS370:n, ja perustuu valmistajan mukaan täysin alusta asti uudelle suunnittelulle kuten aiemmatkin X-sarjan koneet.

Moottorina koneessa on tuoreimman sukupolven 322-hevosvoimainen Cummins, eli kuusisylinterinen, 8,9-litrainen L9, joka tuo peräti 14% enemmän tehoa aiempaan JS370:n moottoriin nähden. JCB:n mukaan uusi 370X on myös markkinoiden energiatehokkain kone, kyeten siirtämään 4,5 tonnia enemmän materiaalia polttoainelitraa kohden ja 86 tonnia enemmän tuntia kohden kuin seuraavaksi tuleva kilpaileva konemalli.

Hydrauliikka tulee Kawasakilta ja tuplapumppuinen järjestelmä tuottaa 2 x 302 litraa minuutissa sekä 350 baarin paineen, joka pystytään nostamaan tehonlisää tarvittaessa 380 baariin.

Kaivupuomisto koostuu 6,45-metrisestä peruspuomista ja vaihtoehtoina on 2,63-, 3,23- ja 4,03-metriset kaivuvarret. Myös pitkäpuomivarustus on valmistajan mukaan tilattavissa.

Ohjaamo on X-sarjan mukaisesti uusi CommandPlus, joka on tilavuudeltaan 2,86 kuutiometriä ja desibelitasoltaan 69 dB. 

Huomioitavaa on myös esimerkiksi uusi kuljettajan käyttöliittymä, JCB UX, joka tulee tuotantoon muissakin X-sarjan koneissa. Näyttö on uusi 10” kosketuspaneeli aiemman rullaohjattavan sijaan, ja järjestelmän käyttölogiikka on muuttunut entistäkin helpommaksi ja intuitiivisemmaksi. Mukana on 25 erilaista käyttäjäprofiilia, joiden avulla koneen käyttäjä voi mukauttaa toimintoja vastaamaan paitsi erilaisia työtarpeita, myös käyttäjiä. Pääkäyttäjä, eli esimerkiksi koneen omistaja, voi myös sulkea pois sellaisia toimintoja, joita ei halua kaikille käyttäjille antaa.

Huoltovälejä on pidennetty niin, että hydrauliikan osalta tuntimäärä on tuplaantunut 2000:n, moottorin jäähdytysnesteen vaihtoväli on 3000 tuntia ja ilmansuodattimen patruunan 2000 tuntia. 

Palaamme asiaan Koneurakoinnin numerossa 4/2024 tarkemmin, ja koneiden myynti on jo alkanut. Esittelykonekin pitäisi olla ihmeteltävänä lähiaikoina Suomessa.

Edellinen artikkeliFinavia tähtää kunnossapitoon vedyllä
Seuraava artikkeliDevelon-valikoimassa neljä pitkäpuomia