Korealainen konevalmistaja Hyundai Construction Equipment on julkistanut suunnitelmansa kehitellä tulevaisuudessa vetypolttokennoihin perustuvia kaivinkoneita ja trukkeja yhdessä Hyundai Motor Groupin kanssa. Tarkoituksena on tuoda markkinoille alan ensimmäinen vetykäyttöinen kaivinkone, ja koneiden massatoimitukset pyritään aloittamaan jo vuonna 2023. Kehitystyö alkaa tänä vuonna. Mukana on myös autojen komponenttivalmistaja Hyundai Mobis.

Ajatuksena polttokennotekniikan käyttämisessä esimerkiksi litiumakkujen sijasta perinteisen dieselmoottorin korvaajana on se, että polttokennoilla saadaan aikaiseksi suurempi tehokapasiteetti helpommilla ratkaisuilla. Polttokennojärjestelmää on helpompi laajentaa, kun taas akkukapasiteetin lisääminen törmää rakenteellisiin ratkaisuihin tässä tehontarvekokoluokassa.  

Työnjako tulee olemaan sellainen, että Hyundai Motors ja Hyundai Mobis kehittelevät ja valmistavat voimanlähderatkaisun, kun taas HCE suunnittelee ja valmistaa kaivinkoneet ja trukit.Polttokennokoneetkin perustuvat sähkökäyttöön, mutta sähkö tuotetaan siis koneessa vedyn ja hapen reaktion avulla, toisin kuin akkuja käyttävässä menetelmässä. Vedyn palamisessa syntyvä palamistuote on täysin saasteetonta tavaraa, sillä se on monelle tuttu vanha kunnon H20 eli vesi.

Edellinen artikkeliMetso esittelee Lokotrack LT4MX -mobiilikartiomurskaimen
Seuraava artikkeliRangerimpi ratkaisu