Ensimmäiset neljä Eurooppaan toimitettua Tadano GR-1000EX-4 Rough Terrain -ajoneuvonosturia luovutettiin Havator AB:lle Luulajassa, Ruotsissa kesäkuussa 2022. Koneet myytiin Tadanon suomalaisen maahantuojan Rotator Oy toimesta. Kauppa merkitsee samalla Tadanon ja Rotatorin pitkän yhteistyön päättymistä.

Tadano GR-1000EX-4:ssä on 51-metrinen viisiosainen puomi. Kahdella teleskooppisylinterillä varustettu nostopuomi laajenee sisään vedetystä täysin ulos vedettyyn 170 sekunnissa. Tämän 100 tonnin nostokapasiteetilla varustetun autonosturin kokonaiskorkeus kuljetusasennossa on noin 3,8 metriä, kokonaisleveys 3,35 metriä ja kokonaispituus hieman alle 15,2 metriä. 55 tonnin kokonaispaino tekee siitä myös suhteellisen helpon kuljettaa.

Uuden Tadano Rough Terrain GR1000EX-4:n käyttö on helppo oppia ja sitä on myös helppo ajaa, sanoo Havatorin Pohjois-Ruotsin aluejohtaja Bengt Hedlin. ”Voimme laittaa kenen tahansa nosturikuljettajan ajamaan tätä uutta Rough Terrain Tadanoa ongelmitta. Kaikkien nosturimerkkien kohdalla tilanne ei välttämättä ole sama. Tadano GR1000 on myös tarvittaessa helppo kuljettaa työmaalle. Se on kompakti ja nopea ja helppo siirtää. Me ja myös Havatorin asiakkaat arvostamme lisäksi Tadanon luotettavuutta. Etenkin täällä melko pohjoisessa meillä on välillä haastavat sääolosuhteet. Ulkolämpötila voi olla mitä tahansa +35 ja -40 asteen väliltä ja Tadano GR suoriutuu näissä olosuhteissa hyvin”, Bengt kertoo. 

”Jos kuljettajan valittavissa on Tadano Rough Terrain ajoneuvonosturi tai joku muu merkki, hän valitsee aina Tadano RT:n”, toteaa työnjohtaja Adam Wayman Havator Luleåsta. Hän toteaa tämän johtuvan siitä, että kone on todella helppokäyttöinen, siinä on tarkat liikkeet ja työkohteessa kuljettajan ei tarvitse poistua ohjaamosta. Myös taakan kantamismahdollisuus on joskus arvokas ominaisuus, hän lisää.

Havatorilla on pitkä ja hyvä kokemus Tadano RT -nostureista. ”Kalustossamme on useita GR-nostureita. Vanhimmat ovat 2004-vuosimallin Tadano GR 700-nostureita, jotka ovat edelleen ajossa joka päivä. Ja edelleen ilman ongelmia”, kertoo Havatorin kalustopäällikkö Joakim Mette. ”Nyt tarvitsimme isomman RT-nosturin ja uskomme Tadano GR1000-EX-4:n olevan yhtä luotettavia ja kustannustehokkaita kuin aikaisemmat Tadanon valmistamat RT-nosturit. Tiedämme myös, että voimme aina luottaa Rotatorin ja Tadanon apuun mahdollisissa ongelmatilanteissa tai muissa jälkipalvelutarpeissa”, Joakim sanoo.  

Tadano Ltd on paitsi suurin japanilainen nostureiden ja henkilönostinten valmistaja, myös yksi maailman suurimmista nosturivalmistajista. Yritysten tuotteiden maahantuojana Suomessa on toiminut Rotator Oy peräti 51 vuoden ajan. Nyt tämä on kuitenkin muuttumassa, sillä Rotator Oy luopuu Tadanon Suomen maahantuonnista. Siitä sekä jälkipalveluista vastaa jatkossa Tadano Scandinavia. Neljä Havatorille toimitettua Tadano GR-1000EX-4:ää ovat täten toistaiseksi viimeiset Rotatorin myymät Tadano-merkkiset nosturit. Rotator Oy tukee Tadano Scandinaviaa toistaiseksi Suomeen myymiensä Tadanojen jälkipalveluissa, ja kiittää Tadanoa yhteisistä hienoista vuosista.

Edellinen artikkeliKoneurakointi 5/2022
Seuraava artikkeliJCB ja Manitou patenttiväännössä