Jo viime vuoden lopulla uutisoitiin sveitsiläisen Avescon ostaneen Wihurin Tekniseltä Kaupalta Caterpillar-liiketoiminnan Suomessa. Vuoden vaihteessa alkoivat tositoimet, kun kauppa astui voimaan. Uusi Avesco Oy keskittyy ainoastaan Cat-myyntiin.

Sveitsiläinen Avesco on 150 vuotta toiminut perheyritys, jolla on aiempaa Caterpillar-liiketoimintaa kotimaansa lisäksi myös jokaisessa Baltian maassa ja nyt Suomessa. Yrityksen perustaja oli Jakob Ammann, joka on myös esimerkiksi maantiivistys- ja asfalttikalustostaan tutun Ammann-konsernin esi-isä. Yritys aloitti vuonna 1931 Caterpillar-maahantuonnin Sveitsissä, yhtenä Euroopan ensimmäisistä toimijoista. Sittemmin on myyty muitakin konemerkkejä, kuten Sandvikia ja Yanmaria. Vuonna 2001 Ulrich Ammann AG muutti nimensä kuitenkin Avesco AG:ksi, ja Avesco irtaantui omaksi täysin erilliseksi yrityksekseen. Tuolloin Cat nimittäin toi markkinoille alle kahdeksan tonnin kaivinkoneet, eikä sopimusteknisistä syistä kahta eri merkkiä myyty samassa segmentissä saman katon alta. Yritys on edelleen täysin perheomisteinen, ja kuudennetta Avesco Groupin omistajasukupolvea edustaa Daniela Aeschlimann-Schneider. Hän on ollut yrityksen omistaja vuodesta 2013 lähtien. Avesco Groupin toimitusjohtaja puolestaan on Stefan Sutter. Suomessa Avesco Oy:n toimitusjohtajana aloittaa 1.2.2020 Teemu Raitis.  

Avescon väkeä – vasemmalta Avescon toimitusjohtaja Stefan Sutter, omistaja Daniela Aeschlimann-Schneider, Avesco Oy:n tuleva toimitusjohtaja Teemu Raitis, maansiirtokonepuolen johtaja Kimmo Ahonen, Caterpillar Power Systems -puolen johtaja Markus Leppänen ja markkinointipäällikkö Roope Lahti.

Catin lisäksi Avesco myy kotimarkkinoillaan ja osittain myös muissa toimintamaissaan tänäkin päivänä useita eri merkkejä, mutta Suomen markkinoille perustettu Avesco Oy keskittyy ainoastaan Cat-kalustoon.

Kasvu tavoitteena.

Daniela Aeschlimann-Schneider kertoo olevansa luottavainen siihen, että yrityksellä on pitkäaikaiset tulevaisuudennäkymät myös Suomen Cat-myynnissä. ”Olemme sitoutuneet vahvasti Suomen markkinaan, ja haluamme luoda tästä pitkän menestystarinan. Muuten emme olisi sijoittaneet tähän”, hän linjaa

Myös Stefan Sutter on hyvillään uudesta liiketoiminta-alueesta. ”Olemme ylpeitä saatuamme ottaa vastuullemme ensin Baltian maiden ja nyt Suomen edustukset”, hän kertoo. Mitään valtavia muutoksia toimintaan hän ei ennusta, vaan uskoo pikemminkin pieniin askeliin. ”Olemme olleet alalla 150 vuotta, joten siinä mielessä aikaa on. Toisaalta erityisesti markkina-aseman kasvattaminen on tärkeää, ja siihen aiomme keskittyä varsinkin premium-tuotteiden osalta, ja olla kaikin puolin silmät auki tällä markkinalla”, Sutter jatkaa. Hän kertoo myös haluavansa tuoda entistäkin enemmän asiakaspalvelukulttuuria mukaan toimintaan. ”Asiakaskontaktit ovat erittäin tärkeitä. Kun asiakas ottaa yhteyttä, kokemuksen pitää olla positiivinen. Muuten hän ei välttämättä ota enää toista kertaa yhteyttä. Myös luotettavuus on tärkeää. Jos kone vikaantuu, pitää toimia melkeinpä kuin palokunta: heti”, hän alleviivaa. 

Teemu Raitis kertoo omalta osaltaan olevansa innoissaan mahdollisuudesta päästä johtamaan Avesco Oy:tä Suomessa. Koulutukseltaan Raitis on sähkötekniikan DI ja KTM, omaten myös laajan kokemuksen liikkuvien työkoneiden liiketoiminnasta kansainvälisestikin. ”Wihurin Tekninen Kauppa on edustanut Caterpillaria pitkään Suomessa, ja kehittänyt laajan asiakaskunnan sekä kyvykkään organisaation. Avesco Oy:llä on erinomaiset mahdollisuudet tehdä CAT-brändistä entistäkin vahvempi Suomessa”, hän lausuu.

Teemu Raitis

Caterpillar-liiketoiminnassa on tapahtunut viimeaikoina vastaavanlaisia järjestelyitä myös muissa pohjoismaissa. Saksalainen Zeppelin hankki vastikään hollantilaiselta Pon-ryhmältä Caterpillar-edustuksen Ruotsissa, Tanskassa ja Grönlannissa.

Edellinen artikkeliKoneosapalvelu tuo vaihto-osat nettiin
Seuraava artikkeliBaltic Agro Machinery Wihurille