Japanilaisen Yanmarin kesäkuussa julkistama hanke yhdysvaltalaisen liukuohjattuja ja tela-alustaisia kuormaajia valmistavan ASV Holdingsin 100% yrityskaupasta toteutui eilen 11.9.2019.

Suomessa ja Euroopassa ASV on jäänyt tuntemattomammaksi merkiksi, mutta sitä pidetään yhtenä tela-alustaisten pienkuormaajien kantamuotona, sillä vuonna 1983 perustettu firma alkoi ensin kehitellä tela-alustaisia maastoajoneuvoja ja vuonna 1990 se julkaisi ensimmäisen kumiteloilla varustetun Posi-Track-kuormaajansa. Kysyntä kasvoi ja vuonna 1998 ASV valmisti jo alihankintana kumitelatekniikkaa Caterpillarille. Tämä yhteistyö on jatkunut tähänkin päivään saakka.

Vuonna 2008 Terex osti ASV:n ja alkoi valmistaa tuotteita omalla merkillään. Terexin pilkkomisen myötä ASV kuitenkin palasi oman nimensä alle vuonna 2014 ja lunasti lopulta osakekannan 100% itselleen vuonna 2017. Mallistoon kuuluu tällä hetkellä 10 tela-alustaista ja kaksi pyöräalustaista liukuohjattua kuormaajaa.

Yanmar kertoo, että se tulee kaupallaan vahvistamaan asemaansa kompaktikoneiden kokoluokassa paitsi nykyisillä ASV:n markkina-alueilla Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, kaupan tukevan kasvua myös globaalisti. Aika siis näyttää, nähdäänkö tätä kalustoa jatkossa myös Euroopassa.

Edellinen artikkeliEngcon jatkoi kasvuaan
Seuraava artikkeliDoosan ja Engcon lisäävät yhteistyötä Euroopassa