Valtran FANTS-mallisarja saa osakseen uuden kirjaimen, kun G-sarja liittyy A- ja N-kirjainten väliin. Kyseessä on paitsi täysin uusi mallisarja, myös ensimmäinen ns. viidennen sukupolven Valtra. Isommista sarjoista tuttua käytettävyyttä tuodaan G-sarjan myötä yhä laajemmin tarjolle, ja ensimmäistä kertaa 100–145 hevosvoiman mallistossa on saatavana myös SmartTouch-hallintalaitteet sekä täydelliset täsmäviljelyominaisuudet. Valtra Connect -telemetria on vakiona G-sarjan Versu-malleissa. Kokoluokassaan tehokas kuormantunteva hydrauliikka löytyy vakiona Activesta ja Versusta. Uusi G-sarja tulee tarjolle neljänä eri varustetasona: Basic, Comfort, Technology sekä Technology Pro. Suomessa valmistettavaan G-sarjaan voi tilata tehtaalta myös Unlimited-varustelun.

”G-sarjan traktori on tyypillisesti maatilan yleiskone, jolla hoidetaan esimerkiksi etukuormaintöitä, ruiskutuksia, rehuntekoa ja viljellään vihanneksia täsmäviljelyä käyttäen. Tällaiseen traktoriin kulkemisen pitää olla helppoa ja turvallista, työskentelyn mukavaa, hydrauliikan ja nostolaitteen tehokkaat ja näkyvyyden erinomainen. Kaikkiaan uusi G-sarja on kompakti, mutta tehokas”, kertoo Valtran myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Lehikoinen.

Valtran mukaan uuden G-sarjan etuja ovat helppous niin käytössä, ylläpidossa kuin hankkimisessakin. Sen kerrotaan olevan suunniteltu vaativaan etukuormaintyöskentelyyn, ja G-sarjan suunnittelun lähtökohdaksi on otettu parhaan näkyvyyden ja mukavuuden saavuttaminen. Valtralta myös muistutetaan, että G-sarjan traktorin voi varustella juuri omiin töihin sopivaksi, koneen käyttökustannukset voi ennakoida tarkasti, ja Valtran uudistuneet jälkimarkkinointi palvelut, kuten Connect, Care ja Go kattavat koko traktorin elinkaaren.

Ohjaamo ottaa isommista mallia

G-sarjan isoksi ja moderniksi luonnehditussa ohjaamossa on lasipinta-alaa 5,7 neliömetriä, josta jopa 0,35 neliötä tulee valinnaisen kattoikkunan myötä. Ohjaamojousitus lisää mukavuutta, ja käyttömukavuuteen vaikuttavat myös lämmitettävät peilit, ilmastointi, ohjaamon alaosan lämmitin sekä lisävirtapaketin yhteydessä saatavat USB-latauspistokkeet.

SmartTouch-terminaalilla varustettuun Versu-malliin on saatavissa kaikki samat SmartFarming-ominaisuudet kuin isompiin N- ja T -sarjoihinkin. Myös Activeen on saatavissa Valtra Guide automaattiohjaus- ja täsmäviljelyominaisuudet, joita voi hallinnoida SmartTouch Extend -näytöllä.

G-sarjan suunnittelussa on panostettu erityisesti etukuormaajatyöskentelyyn, ja Valtralta kerrotaan, että tätä lähtökohtaa on tuettu hyällä näkyvyydellä ja painonjakaumalla, runkoon integroiduilla etukuormaimen sovitteilla, moottorin kierroksia automaattisesti lisäävällä hydrauliikka-assistentilla sekä Live 3 -ominaisuudella, joka mahdollistaa etukuormaimen kolmen eri toiminnon yhtäaikaisen käytön.

G-sarjan käyttöalueeksi luetellaan Valtralle tuttuun tapaan pelto- ja maatilakäytön lisäksi myös metsä. Metsäkäyttöä varten traktori voidaan varustaa mm. kapeilla lokasuojilla, teräksisellä polttoainetankilla, polykarbonaattilaseilla, metsärenkailla, kääntyvällä penkillä sekä ohjaamon suojaraudalla. Lisävalopaketin myötä traktoriin saa neljä työvaloa eteen ja kuusi taakse. Takatyövalot syttyvät automaattisesti peruutettaessa, mikä helpottaa työskentelyä hämärässä.

Voimansiirto- ja hydrauliikkapuoli

Voimansiirto on 24+24R, jossa on neljä ryhmää ja kuusi pikavaihdetta. Ryhmänvaihdot B:ltä C:lle sekä C:n ja D:n välillä on automatisoitu, mikä helpottaa työskentelyä ja etenkin tieajoa. Pysäköintijarru on integroitu perinteiseen Valtran tapaan suunnanvaihtovipuun, ja käyttäjä voi ohjelmoida vaihteiston asetuksia laajasti itse. Ryömintävaihteella hitain työskentelynopeus on 120 metriä tunnissa, mistä on apua esimerkiksi riviviljelyssä.

Versu-mallia on mahdollista ajaa pelkällä ajokahvalla eikä muissakaan malleissa tarvitse juuri kytkinpolkimeen kajota AutoTraction-vedonvapautuksen ansiosta. Hill-hold -ominaisuus pitää traktorin paikoillaan ilman jarruja jyrkässäkin mäessä.

HiTech-mallien avoimen hydrauliikkajärjestelmän tuotto on 100 litraa minuutissa, Active- ja Versu -mallien kuormantuntevassa järjestelmässä 110 litraa minuutissa. Versu-malleissä on mahdollista saada jopa viisi hydrauliikkalohkoa taakse ja neljä lohkoa eteen.

Takana nostovoima on vähintään 50 kN koko nostoalueella ja edessä 30 kN. Saatavana on myös etuvoimanotto. Taakse on mahdollista saada ajovoimanotto ja lisäksi kaksi muuta voimanoton kierrosnopeutta.

Moottorina AGCOa, tietenkin

Uudessa G-sarjassa on nelisylinterinen ja 4,4-litrainen AGCO Power -moottori. Kompaktilla koollaan moottori mahdollistaa jyrkästi laskevan konepellin ja tällä on positiivinen vaikutus etunäkyvyyteen. Moottori täyttää Stage V -päästömääräykset ilman pakokaasujen takaisinkierrätystä. Sähköinen hukkaportti ja 1600 baarin Bosch common rail -ruiskutus tekevät moottorista Valtran mukaan nopeasti reagoivan ja laajalla kierrosalueella vääntävän.

Kaikissa malleissa on jo peltonopeuksilla käytettävissä lisäteho, kun ajetaan vaihteella B5 tai suurempi. Lisäksi tarjolla on Valtran perinteinen Sigma Power -lisäteho voiman ulosottoon.

G125 Eco on polttoainetta säästävä EcoPower-malli. Kuljettaja voi valita ajaako moottorin normaaleilla Power-asetuksilla vai kytkeekö päälle Eco-tilan, jolloin moottorin kierrokset laskevat, mutta vääntö kasvaa jopa 555 newtonmetriin. EcoPowerilla on siis mahdollista säästää luontoa, rahaa ja myös korvia.

Ostoksille heti vaikka netissä

G-sarjan traktorit ovat jo myytävissä, saatavissa ja tuotannossa. Valtralta kerrotaan, että oman traktorin voi syyskuusta lähtien varata myös netin kautta. Varauksen jälkeen sovitaan vielä erikseen käytännön yksityiskohdat, kuten lisä- ja valinnaisvarusteet sekä mahdollinen vaihtokonehyvitys paikallisen jälleenmyyjän kanssa.

Tekniset tiedot:

MalliTeho hp/kWLisäteho hp/kWVääntö perus/lisä
G105105/78110/82440/470
G115115/85120/90460/510
G125 Eco115/85125/93518/555
G125125/93130/97520/540
G135135/100145/107550/560
Edellinen artikkeliMikkelissä 16 kilometriä uutta viitostietä liikenteelle
Seuraava artikkeliJohn Deere Forestry Oy aloittaa YT-neuvottelut