Merlo-kurottajat ovat alkujaan syntyneet rakennusteollisuuden tarpeisiin, mutta nykyisin ne ovat vakiinnuttaneet asemansa maataloudessa, ja niistä on tullut haluttuja koneita käsittely- ja varastointitoimintoihin. Tämän kasvavan markkinan johdosta Merlo onkin suunnitellut uuden konemallin, jossa yhdistyvät maatalouskurottajan ja rakennuskoneen suorituskyky. Voimakkaampi moottori, maataloustraktorin tyyppihyväksyntä ja 40 km/h ajonopeus tekevät siitä monikäyttöisen tilakoneen. 

Tukitassuilla varustetut ja maatalouskäyttöön tehtyjen TF35.11-sarjan Merlo-kurottajien nostokyky on jopa 3500 kg ja suurin nostokorkeus 11 m. Moottoritehoa on 105 kW (143 hv), ja niinpä kurottajan rakenne sallii vedettävän perävaunun painoksi jopa 24 tonnia varustelusta riippuen. Lisäksi koneen erityyppisten henkilökorien avulla voidaan työskennellä korkeallakin olevissa kohteissa. Merlolta kerrotaan, että TF35.11 TT-145 tarjoaa vaativimmille käyttäjille korkeimman tason teknologiaa tehokkuudessa, suorituskyvyssä ja käytön monipuolisuudessa. Lisävarusteena siihen saa ASCS-digitaalinäytön, joka optimoi asiakkaalle ilmoitettavat tiedot. 

Merlo

Keskeisimmät ominaisuudet: 

• Tarkka ja tehokas hydrauliikka, kuormantunteva ja virtauksenjakava teknologia 

• EPD-voimansiirto, suurin nopeus 40 km/h 

• Moottoriteho 105 kW/143 hh

• Nostokyky 3 500 kg

• Nostokorkeus 11 m

HENKILÖKORI 

Kaikki maatuelliset mallit voidaan varustaa henkilökorilla. Tämä ratkaisu varmistaa paremman aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden korkeissa työkohteissa ja lisää koneen monipuolisuutta. 

EPD JA KIIHDYTYSTOIMINNON TARJOAVA OHJAUSSAUVA 

Varustukseen kuuluu ainutlaatuinen ja innovatiivinen EPD-voimansiirto (Eco Power Drive) ja moottorin ohjausjärjestelmä. EPD valvoo ja säätää moottorin käyntinopeutta automaattisesti käyttöolosuhteiden mukaan. Sen ansiosta kulutus on jopa 18 % pienempi ja säästöä kertyy tuhansia euroja vuodessa (kun käyttötunteja 1000 ja polttoaineen hinta nykytasolla). Lisäksi EPD ohjaa moottorin käyntinopeutta suhteessa ohjaussauvan kallistukseen, jolloin suurempi kallistus antaa korkeamman käyntinopeuden. Tämä ominaisuus optimoi kulutusta vielä lisää pitäen moottorin joutokäynnillä pidempään ja maksimoimalla toimintaherkkyyden materiaalinkäsittelyssä. 

Merlo

TF35.11 TT-145 on varustettu kapasitiivisella, elektronisella ohjaussauvalla, joka tarjoaa kiihdytystoiminnon. Kapasitiivisen anturinsa avulla ohjaussauva havaitsee kuljettajan käden, jolloin erillistä kuolleen miehen kytkintä ei tarvita hydrauliikan liikkeiden käyttämiseksi. Ohjaussauvalla voi hallita kaikkia koneen ja kytkettyjen laitteiden tärkeimpiä hydraulisia ohjauksia, kun kytketyssä laitteessa on vakiona enintään neljä erillistä liikettä. 

JATKUVA TUOTTO 

Koneet voidaan varustaa järjestelmällä, joka säätää ja antaa lisälaitteille jatkuvan öljyvirran. Tällä ratkaisulla on mahdollista tarkasti säätää virtaus erikseen 0:sta maksimiarvoon jokaiselle puomin päässä olevista neljästä hydrauliikan ulosotosta. 

ASCS-TURVAJÄRJESTELMÄ 

ASCS-turvajärjestelmä (Adaptive Stability Control System) on vallankumouksellinen uusi teknologia, joka entisestään parantaa kurottajien turvatasoa. Se on järjestelmä, joka perustuu aiempiin kahteen järjestelmään yhdistäen ja soveltaen ne eri tuotemallistoihin, jolloin saadaan tehtyä edistyksellinen ratkaisu kunkin koneen ominaisuuksiin sopivaksi. 

ASCS varmistaa kuormia käsiteltäessä täydellisen, koneen etusuuntaan kaatumisen riskin eston. 

Järjestelmä säätää liikkeen nopeutta ja maksimikulmaa kolmen toimintaparametrin perusteella: 

• Käsiteltävä kuorma: nostettavan kuorman paino (kg) 

• Kuorman paikka: kurotuspituus, puomin pidennys ja alustan kääntö 

• Kytketty laite: ASCS tunnistaa laitteen automaattisesti. 

Kun käytön vakausraja lähestyy, järjestelmä hidastaa ensin liikettä ja pysäyttää sen sitten kokonaan. Tässä tilanteessa kaikki turvallisempaan suuntaan ohjaavat liikkeet ovat sallittuja. Näin kurottaja ei siis koskaan pysähdy täysin liikkumattomaksi, ja työajan käyttö optimoidaan ja käyttö on kokemattomallekin kuljettajalle helppoa. 

ASCS voidaan varustaa 10,1” värinäytöllä, jolta kaikkia toimintaparametrejä voi seurata reaaliajassa. Sisäänrakennetun anturin avulla näyttö osaa säätää kirkkautensa automaattisesti valaistusolosuhteiden mukaan. Näin varmistetaan vakaustietojen vaivaton seuranta kuormituskaaviosta, joka päivittyy reaaliajassa käsiteltävän kuorman ja kytketyn laitteen mukaan. Käyttäjä voi milloin tahansa nähdä, missä kohdassa turvajärjestelmä laukeaa. Jokaisen hydraulisen liikkeen erillinen ohjaus antaa mahdollisuuden tunnistaa mahdollisesti epäturvalliset liikkeet, kun ASCS on keskeyttänyt käytön. Tällaisessa tilanteessa ponnahdusikkuna kertoo käyttäjälle sallitut liikkeet, jotka eivät vaaranna koneen vakautta. 

Lisäksi näytöllä on jatkuvasti kallistusmittari, jonka avulla on helppo maksimoida koneen turvallinen käyttö. 

Edellinen artikkeliKoneurakointi 4/2021
Seuraava artikkeliJukka-Pekka Seljänperä John Deere Forestryn pohjoisen piiripäälliköksi