Suomen suuri turpeen tuottaja Vapo Oy on vuosien saatossa kehittänyt tuotantoketjunsa erittäin tehokkaaksi hyödyntämällä suuren määrän alihankkijoita, lähtien turpeen nostosta aina sen kuljetukseen lämpölaitokselle.

Yksi Vapo alihankkijoista on Koneurakointi J&M Seppänen Ay Pielavedeltä. Yrityksen omistavat veljekset Jouni ja Marko Seppänen puoliksi. Seppäset ovat olleet alalla jo yli 25 vuotta, joten heiltä löytyy runsaasti osaamista ja kokemusta turpeen tuotantomenetelmien kehityksestä ja kehittämisestä. Kokonaistuotantoalaa on tällä hetkellä noin 1000 hehtaaria, joten tehoja totisesti tarvitaan.

Yhtenä tuotantokoneena Koneurakointi J&M Seppäsellä on ähtäriläisen Cernos Oy:n valmistama Cobra L4-180 -seulakauha, joka itse asiassa on Vapon omistuksessa, mutta kone on asennettu Seppäsen JCB JS200LC -kaivinkoneeseen. Cobralla seulotaan juuret ja kivet pois turpeesta ennen sen lastausta ja kuljetusta käyttökohteeseensa. Seulakauha on ollut Seppäsellä käytössä lähes vuoden ja kokemukset ovat olleet yksinomaan positiiviset. Cobran todetaan olevan toimintavarma, seulontatuloksen erinomainen, tuotantokapasiteetti korkea jopa kostealla materiaalilla ja pienenä yksityiskohtana käyntiäänikin on yllättävän hiljainen.
”Merkittävä etu on myös Cobran kolmen kuution kauhan tilavuudesta huolimatta sen keveys, jolloin jopa käytössämme olevalla 20 tonnin kaivukoneella voimme tehokkaasti ajaa niinkin suurella kauhalla”, summaa Marko tuntojaan Cobran käytöstä turvetuotannossa. 

Huomattavaksi eduksi Marko toteaa myös Cobran mahdollisuuden säätää lopputuotteen jaekokoa koneen vastaterien asentoa muuttamalla. Vastaterien asennolla on yllättävänkin suuri vaikutus seulotun materiaalin jaekokoon. Kauhan ylävastaterän asentoa muuttamalla jaekokoa voidaan kasvattaa tavoitteiden rajoissa. Tällöin merkittävin hyöty syntyy läpimenokapasiteetin kasvun kautta. Alavastaterä on jätetty tehdasasetukseen, sillä Seppäset ovat todenneet järkeväksi ajaa loppumateriaalia alavastaterää vasten. Tällöin pystytään erottelemaan tarkemmin hienoaines pois ylitteen joukosta.

Edellinen artikkeliContinentalilta uusi maatalousrenkaiden VF-teknologia
Seuraava artikkeliVideo: Volvo L350H Logger