Helsingin kaupungin liikelaitos Stara siirtyi heinäkuussa käyttämään aiempaa ympäristöystävällisempää, biopohjaista tiemerkintämassaa. Ympäristöystävällisempi merkintämateriaali vähentää huomattavasti katujen kestomerkintöjen kulumisesta aiheutuvia mikromuovipäästöjä Helsingissä.

Tiemerkintämassoja käytetään esimerkiksi katujen, pyöräteiden, jalankulkuväylien ja paikoitusalueiden kestomerkinnöissä. Stara käyttää vuosittain 60 000–100 000 kg massaa kuluneiden merkintöjen uusimiseen.

”Perinteisten tiemerkintämassojen yksi pääraaka-aine on öljypohjainen hartsi, joka kuluessaan ja renkaiden alla jauhautuessaan aiheuttaa mikromuovipäästöjä, jotka voivat hulevesien mukana kulkeutua vesistöihin”, ympäristöinsinööri Kati Nurminen Starasta sanoo.

Stara kilpailutti tiemerkintämassat keväällä 2021. Biopohjaista hartsia sisältävä tiemerkintämassa on hieman kalliimpaa kuin yleisesti käytetyt massat mutta ympäristölle huomattavasti vähemmän haitallista. Massojen kilpailutuksessa painotettiin sekä kestävyyttä että ympäristöystävällisyyttä.

”Kilpailutuksen voittaneessa materiaalissa öljypohjainen hartsi on korvattu mäntyöljystä valmistetulla biohartsilla. Vaikka polymeerejä on tässäkin massassa, sen kulumisesta syntyy aiempaa merkittävästi vähemmän mikromuovipäästöjä, ja biohartsin hiilijalanjälkikin on öljypohjaista pienempi”, Nurminen sanoo.

Helsingissä on noin 1 200 kilometriä katuja, ja niiden tiemerkintöjen kunnossapidosta vastaa Stara.

”Osa aliurakoitsijoistamme käyttää biopohjaista tiemerkintämassaa jo nyt. Ensi vuonna tiukennamme urakkakilpailutuksemme ympäristökriteerejä niin, että jatkossa myös kaikki aliurakoitsijamme käyttävät vastaavaa tiemerkintämassaa”, tuotantopäällikkö Mika Honkasalo Starasta sanoo. 

Edellinen artikkeliSujuvampaa puhetta ja kuulonsuojausta uudella Tufftalkilla
Seuraava artikkeliTerex-dumppereille uusi nimi – Rokbak