Machinery Oy vihjaa nettisivuillaan tuovansa jotakin uutta markkinoille toukokuun aikana. Annettu kuvavihje viittaa vahvasti kiinalaisiin Sany-rakennuskoneisiin, joiden Suomen-edustus on myös lisätty Saksassa päämajaansa pitävän Sany Europen listoille.

Lähiaikoina siis selviää, millä kattauksella ja toimintasuunnitelmalla tätä konemerkkiä Suomeen aletaan kaupata Machineryn toimesta. Merkki itsessään ei ole mikään pikkutekijä maailmalla, sillä Sany on Kiinan suurin rakennuskonevalmistaja, ja sillä on vientiä yli 150 maahan. Lisäksi yritys valmistaa esimerkiksi lastinkäsittelykalustoa satamiin, betonipumppuja – ja sekoittimia, kaivoskalustoa, asfalttikoneita ja muuta aiheeseen liittyvää kampetta, porakalustoa ja jopa tuuliturbiineita. Vuonna 2012 Sany yhdistyi Putzmeisterin kanssa, ja näin ollen yritys on maailman kärkipaikoilla betonipumppualalla. Samana vuonna tehtiin myös yhteistyösopimus Palfingerin kanssa nosturivalmistuksesta.

Maanrakennuspuolella päätuotteita ovat kaivinkoneet, joita löytyy 1,7-tonnisesta 76-tonniseen. Euroopan suunnalla valikoima pysähtyy tällä hetkellä 50-tonniseen malliin, ja tarjolla on myös purkupuomisia koneita, mutta tulevaisuudessa nähtävistä malleista on vaikea sanoa tällä hetkellä mitään, sillä pyrkimykset ovat selvästi kohti kasvua. Pyöräkuormaajia löytyy kaksi 5-tonnista mallia, mutta näitä ei Euroopassa toistaiseksi tarjota.

Saksassa Sanyn Euroopan-edustus on ollut läsnä jo vuodesta 2008 lähtien. Euroopassa myytävät Sanyt noudattelevat nykyistä kaavaa, jossa koneiden pääkomponentit ovat nimekkäiltä valmistajilta. Esimerkiksi moottoreina löytyy Cumminsia ja Yanmaria.

Itse yritys juontaa juurensa vuoteen 1986, jolloin perustettiin pienehkö hitsaamo Lianyuaniin, Kiinaan, Hunanin provinssiin. Konepaja kasvoi hyvin nopeasti, ja 80-luvun lopussa nimi oli vakiintunut Sanyksi. Vuonna 2003 yritys listautui Shanghain pörssiin. Maailmanluokassa yrityksen kooltaan suurimmat saavutukset ovat nosturi- ja betonipumppualalla, jossa se on rikkonut useampiakin maailmanennätyksiä.

Nimi ”Sany” tarkoittaa vapaasti käännettynä kolmea ykköstä, eli kolmea tärkeintä päämäärää. Ne ovat yrityksen mukaan ykkösluokan yrityksen rakentaminen, huippuluokan työntekijöiden kouluttaminen ja paras mahdollinen osallistuminen yhteiskunnan toimintaan. Logo muodostuukin kolmion muotoon asetelluista ykkösnumeroista.

Vuonna 1911 perustettu Machinery puolestaan on suomalaisen konekaupan konkari, jonka kuvastossa on vuosien varrella ollut tarjolla lukuisia tuttuja merkkejä niin maanrakennuspuolella kuin monessa muussakin linjassa. Jäämmekin mielenkiinnolla seuraamaan, miten Sany asettuu Suomen markkinoille. Kiinalainen konekauppa on ollut täällä tunnetusti vaikea laji, ja esimerkiksi jo vuosia tarjolla ollut LiuGong etsii tällä hetkellä uutta edustajaa Suomessa.

Edellinen artikkeliUuden sukupolven Kesla-harvennuskourat
Seuraava artikkeliNokian Ground King saksalaisyliopiston testissä