PeltoRobo-hankkeessa testataan Suomessa vielä harvinaista FarmDroid-peltorobottia käytännön olosuhteissa ja selvitetään peltorobotiikan soveltuvuutta suomalaiseen peltoviljelyyn. 

PeltoRobo-hankkeen toteuttajina ovat TTS Työtehoseura ja Luonnonvarakeskus Luke. Tanskalaisvalmisteisen FarmDroidin on hankkinut Suomeen Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus.
”Vain testaamalla voidaan selvittää, miten robotit soveltuvat suomalaisiin viljelymenetelmiin ja -käytäntöihin ja miten ne toimivat suomalaisessa toimintaympäristössä”, taustoittaa projektipäällikkö, tutkija Reetta Palva Työtehoseurasta. 

Testaustoiminta on käynnistetty huhtikuussa Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen kanssa. Ensimmäinen noin kahden hehtaarin koelohko kylvettiin sokerijuurikkaalle. Kylvö onnistui testiorganisaation mukaan hyvin. Alun valmistelujen ja kylvösyvyyden säädön jälkeen laite toimi itsenäisesti, eikä häiriöitä ilmennyt. Laite toimii sähkövoimalla ja sen akut latautuvat laitteen omilla aurinkopaneeleilla. Kylvöpäivänä aurinko paistoi lähes täydeltä terältä, joten virtaa oli riittänyt työskentelyyn hyvin. 
Robotin ajonopeus on vain alle kilometrin tunnissa, mutta sitä kompensoi sen työtahti. Periaatteessa laite voi pyöriä itsenäisesti vuorokauden ympäri, mikäli olosuhteet sallivat.
Robotit ovat pelloilla vielä harvinaisia, mutta tulevaisuudessa ne voivat osaltaan tarjota ratkaisuja maatalouden kilpailukyvyn ja kestävyyden parantamiseen. Hyötyjä on nähtävissä mm. torjunta-aineiden käytön vähentämiseen, maan rakenteen ja kasvukunnon parantamiseen sekä työvoimakysymyksiin, testiryhmä kertoo.
Kesäkuun alussa PeltoRobo-hankkeen peltorobotilla oli puolestaan työn alla rikkakasvien haraus. FarmDroidin toiminta perustuu tarkalla satelliittipaikannuksella toteutettavaan kylvöön ja näin myös rikkakasvit pystytään haraamaan siementen sijaintitietojen perusteella. Sokerijuurikaspellolta laite siirtyy myöhemmin kesällä testeihin pinaatin viljelyssä.

Edellinen artikkeliMantsiselle ennätystilaus Brasiliasta
Seuraava artikkeliEco Log siirtyy G-harvestereihin