Energiaturpeen kysynnän kasvu jo kuluvalla lämmityskaudella ja asiakkaiden toiveet monivuotisista energiaturpeentoimitussopimuksista johtavat Neovan energiajyrsinturvetuotannon käynnistymiseen tulevana kesänä Suomessa.

”Tuotanto käynnistyy ensi kesänä ainakin Itä-Suomessa ja meillä on valmius käynnistää tuotantoa myös muualla Suomessa asiakastarpeen mukaan”, Neovan polttoaineliiketoiminnasta vastaava johtaja Pasi Koivisto sanoo.

Neova ilmoitti 26.11.2021, ettei se enää tuota Suomessa energiaturvetta. Jo tuolloin kerrottiin, että tuotantovalmiutta pidetään yllä poikkeustilanteiden varalta. Neovan toimitusjohtaja Vesa Tempakka totesi tuolloin julkaistussa tiedotteessa, että turvetuotanto voidaan käynnistää, mikäli Suomen energiahuollon turvaaminen tai joidenkin kriittisten asiakkaiden energiahuollon turvaaminen sitä vaatisi. Nyt tuo tilanne on Koiviston mukaan käsillä.

”Energiaturpeen kysyntä on kasvanut niin paljon, että olemassa olevat varastot eivät riitä tietyissä osissa Suomea varmuudella ensi lämmityskaudeksi, minkä johdosta tuotanto käynnistetään ainakin Itä-Suomessa”, Koivisto sanoo. Koiviston mukaan turvetta tuotetaan niin paljon, kuin asiakkaat sitä sitovasti tilaavat.

Neovan turvetuotannosta vastaavan johtajan Pasi Rantosen mukaan Neovalla on levossa olevia energiaturpeen tuotantoalueita Suomessa noin 10 000 hehtaaria. ”Me emme ole romuttaneet tuotantokoneistoa ja kokonaisuudessaan meillä on valmius tuottaa ensi kesänä energiajyrsinturvetta määrä, mikä riittää korvaamaan kaiken Suomeen viime vuonna Venäjältä tuodun energiahakkeen energian”, Rantonen sanoo. Suomeen tuotiin viime vuonna energiahaketta Venäjältä noin 2 miljoonaa m3, mikä vastaa energiamäärältään noin neljää terawattituntia. Neovan osuus tuonnista oli noin 15 prosenttia. ”Lisäksi tuotamme ensi kesänä kasvavia määriä kasvu- ja kuiviketurvetta elintarvikehuollon turvaamiseksi”, Rantonen sanoo.

Neova on monien muiden yhtiöiden tapaan lopettanut energiapuun tuonnin Venäjältä. Viimeinen Neovan hakerekka tuli Suomeen maanantaina 7.3.2022 Koiviston mukaan tämän kauden asiakkaiden tuontipuutoimitukset korvataan suuntaamalla kotimaisia energiapuuvirtoja uudelleen. Koiviston mukaan suomalaisten kaukolämpöasiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan ensi talvena niissä kaupungeissa, joiden energiayhtiöillä on valmius käyttää polttoaineena puun lisäksi turvetta.

Edellinen artikkeliKoneurakointi 2/2022
Seuraava artikkeliPonsse avasi uuden asiakaspalvelukeskuksen Ouluun