Helmikuussa 2023 Doosan juhli 10 000. niveldumpperin valmistumista yrityksen Elnesvågenin tehtaalta Molden ulkopuolella Norjassa. Nyt asiaan tulee vielä päivitystä, sillä kyseessä on samalla ensimmäinen kone Euroopassa, joka kantaa virallisesti yhtiön uuden DEVELON-tuotemerkin värejä.

DEVELON-tuotemerkin lisäksi tässä juhlayksilössä on myös erikoismotiivimaalaus ja merkintöjä, joka juontavat juurensa tämän niveldumpperisarjan alkuperään. Vihjeissä mennään kauas ennen Doosania ja jopa Moxy-aikakautta, takaisin Viking-dumpperimalliin, joista 12 kappaletta valmisti Øveraasen ennen kuin Moxy otti tuotannon haltuunsa. Tätä juhlistetaan tämän DEVELON DA45-7 -yksilön perälaudan viikinkilaiva-aiheella, sekä lavan viikinkiteippauksilla.

Moldessa on vuosien varrella valmistettu useita erilaisia niveldumpperimalleja, mukaan lukien D15, 5222B, 6225B, 7235, MT40, MT41, DA40 ja nykyään nykyiset mallit DA30-7 ja DA45-7. Rosendal Maskin AS, Norjan valtuutettu DEVELON-jälleenmyyjä, on toimittanut näitä moldelaisia dumppereita markkina-alueelleen vuodesta 1987 lähtien nyt jo yhteensä lähes 500 kappaletta. Molden tehtaanjohtajan Jan Roger Lindsetin mukaan norjalainen Rental Group AS on ostanut tämän 10 000. dumpperin tuotantonumerolla 851951 Rosendal Maskin AS:lta.

Tuotanto aloitettiin Molden tehtaalla vuonna 1972, jolloin yrityksen nimi oli Glamox. Siitä lähtien brändillä on ollut useita nimiä, kuten Moxy, Moxy Industrial, Brown Engineering, Moxy Trucks, Moxy Engineering ja vuonna 2008 nimi muuttui Doosaniksi, kun eteläkorealainen valmistaja osti tehtaan ja tuotteen. Vuonna 2021 Hyundai Heavy Industries osti Doosanin rakennuskonevalikoiman, mukaan lukien ADT-linjan, ja yrityksen nimi muutettiin Hyundai Doosan Infracoreksi (HDI).

Elnesvågenin tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 150 henkilöä, mutta koska tehtaalla valmistetaan nyt sekä DEVELON- että Hyundai-kalustoa, työvoiman odotetaan kasvavan vastaamaan odotettua 40 %:n tuotannon kasvua.

Edellinen artikkeliNHK lähtee Case IH -kiihdytykseen
Seuraava artikkeliSandvikilta käänteentekevä kovametallin kierrätysohjelma porakruunuille