Kronos Gripto -metsäkuormainten Smart Boom Control -kärkiohjaus sekä metsäperävaunujen hydraulinen SmartDrive+ -vetojärjestelmä tuovat traktori-metsäkärry-yhdistelmää lähemmäs varsinaisia metsäkoneita.

Kronos Smart Boom Controlissa kuormain liikkuu tasaisesti eikä aalloittain. Sähköinen päätyvaimennus estää kolahdukset, kun kuormain osuu ääriasentoonsa. Myös käännön sivuttaisnopeus voidaan asettaa vakioksi riippumatta siitä onko nosturin kärki metrin vai kymmenen metrin päässä kuljettajasta.

Järjestelmän vaatimat anturit ovat sylinterin ulkopuolella, mutta puomin sisällä, jolloin ne on helppo tarvittaessa vaihtaa. Järjestelmän vaatima äly on integroitu venttiilipöydän kontrolleriin ja siinä on myös diagnostiikka.

Kärkiohjauksen verollinen hinta on 4950 euroa ja se on saatavilla Gripto 1010- ja 1009 -kuormaimiin. Kärkiohjaus sopii niin traktorikäyttöön kuin ajokoneisiin. 

SmartDrive-järjestelmässä kärry vaihtaa ajosuuntaa yhdessä traktorin kanssa, mutta SmartDrive+ muuttaa ajosuunnan lisäksi myös ajonopeutta. Kuljettajan ei tarvitse enää huolehtia kärryn vedosta. Veto on toteutettu napamoottoreilla, joten myös ketjuja voi käyttää kärryssä. SmartDrive+ kytketään suoraan traktorin väylään, josta se käyttää samoja tietoja kuin Isobus-järjestelmä.

Edellinen artikkeliJCB Fastracille traktorien nopeusennätys
Seuraava artikkeliKoneurakointi 5/19