Rottne ottaa askeleen kohti uudenlaista valaistustapaa kaikissa valmistamissaan uusissa metsäkoneissa. Uudet led-valot ovat paitsi aiempaa parempia, ne ovat myös himmennettävissä ja suunnattavissa tarpeen mukaan, jotta työskentely pimeässä olisi luontevampaa.

”Aiemmin keskityttiin lamppujen määrään. Nyt haluamme ne oikeille paikoilleen”, sanoo Rottne Industrilla sähkösuunnittelijana toimiva David Selstam.

Nykyaikaisessa metsäkoneessa on jopa parikymmentä työvaloa, ja niiden avulla aikaansaatava tasapainoinen ja mukava, mutta samalla tehokkaasti sekä lähelle ja kauas häikäisemättä valaiseva kuvio otettiin Rottnella kehityshaasteeksi.

”Kaikki puhuvat lamppujen määrän lisäämisestä, mutta niiden sijoittelu ei ole aina ollut niin tarkkaa. Väärät valot väärissä paikoissa aiheuttavat heijastumia, jotka häikäisevät sen sijaan että ne valaisisivat työalueen kunnolla”, sanoo Rottnen teknisessä tuessa työskentelevä Samuel Östling. Tämän ongelman on varmaan lähes jokainen pimeän aikaan työskennellyt huomannut, varsinkin tehokkailla led-valoilla. Nyt Rottne on ottanut käyttöön viisi erilaista korkealaatuiseksi kuvailemaansa lampputyyppiä. Led-teknologian kehityksen myötä uusimmat valot voidaan säätää jo hyvinkin paljon silmää miellyttäväksi, jolloin kuljettajan keskittymiskyky pysyy pidempään yllä, silmien rasitus ja väsyminen vähenee. Tällä on luonnollisesti vaikutusta myös työtehoon.

Työvalojen suoranaista paikkaa ei uudessa valaistusideassa ole lähdetty juurikaan muuttamaan, mutta niiden suuntausta on mietitty paremmin. Samoin esimerkiksi kuormaussuuntaan olevien ajokoneen työvalojen himmentäminen on mahdollista, jolloin ne eivät heijastu sermistä ja kuormassa olevista puiden päistä niin voimakkaasti. Valaisuratkaisua on kehitetty yhdessä Hellan kanssa. Tämä tarkoittaa mm. lukuisia erilaisia testejä ja käyttäjäarvioita siitä, minkä verran valoa ja mihin suuntaan missäkin työtilanteessa tarvitaan.

Uuden valojärjestelmän toimitukset alkavat kaikkiin uusiin led-valoilla tilattuihin koneisiin ja himmennettävä sermivalopatteri löytyy puolestaan lisävarustelistalta.

Edellinen artikkeliLiikennevirastosta tulee Väylävirasto
Seuraava artikkeliCase CX145D SR energiapuusavotalla