Japanilainen Komatsu viettää parasta aikaa 100-vuotisjuhlavuottaan, ja osana siihen kuuluu myös vankan Suomi-historian omaava metsäkonepuoli, joka niin ikään täyttää 60 vuotta. Sen kunniaksi Komatsu Forest esittelee tänä vuonna mm. Smart Crane -kärkiohjauksen ja avaa uuden tehtaan Uumajaan.

Komatsu tulee yhtenäistämään brändi-ilmeensä kautta tuotelinjojen yhtenäiseksi. Tosin metsäkoneiden punaisen värityksen kerrotaan säilyvän, mutta esimerkiksi palvelukeskusten ja erilaisen materiaalin tunnuksena palvellut mustapohjainen Komatsu-logo muuttuu maansiirtopuolelta tuttuun siniseen tyyliin.

Tämän vuoden kesällä aloittaa toimintansa myös Komatsun uusi metsäkonetahdas Ruotsin Uumajassa. Tämä suurhanke on synnyttänyt maailman moderneimmaksi kutsutun metsäkonetehtaan, ja se yhdistää viimeinkin kaikki Komatsun Uumajan-toiminnot ”saman katon” alle – tai ainakin samalle alueelle.

Tekniikan puolella kuumin uutuus tälle vuodelle ainakin toistaiseksi on Smart Crane -kärkiohjaus, jonka kerrotaan olevan samalla enemmän kuin vain kärkiohjaus. Smart Crane -kuormaimen ohjaus perustuu Komatsun kehittämään digitaaliseen hydrauliventtiilien ohjaukseen eli pari vuotta sitten lanseerattuun SmartFlow-tekniikkaan sekä kuljettajan uuteen luonnollisempaan tapaan hahmottaa ja toteuttaa kuormaimen hallinta.

Siinä missä SmartFlow-ohjaus toi kuormaimen käyttäytymiseen vakauden ja tarkkuuden, Smart Crane muuttaa Komatsun kertoman mukaan perinteisen tavan ohjata kuormainta. Se ohjaa automaattisesti vaakatasossa liikuttaessa kuormaimen pään pysymään asetetulla tasolla samoin pystysuorassa liikkeessä pitämään kuormaimen pään etäisyyden koko ajan samana. Kuljettajalle tämä tarkoittaa yksinkertaisempaa ja luonnollisempaa tapaa kuormaintyöskentelyyn. Aikaisemmin paljon tarkkuutta ja keskittymistä vaatineen työn kuormaimen ohjauksessa hoitaa nyt Smart Crane.

Uuden järjestelmän tavoitteena on kohottaa kuormatraktorityön tuottavuutta ja vähentää toistuvien tarkkuutta vaativien työvaiheiden kuljettajalle aiheuttamaa kuormitusta. Kuormaimen käytön yksinkertaistumisen myötä Smart Crane nopeuttaa myös vähäisemmällä kokemuksella olevien kuljettajien tuottavamman kuormaintyöskentelyn omaksumista ja luonnollisesti se parantaa myös kokeneiden kuljettajien työsuoritusta, Komatsu Forestilta kerrotaan.

Ensimmäinen Smart Crane -järjestelmällä varusteltu kone on tullut Suomeen, ja metsäkonealan Komatsu Forestin konetyön ekspertit ovat jo täälläkin testanneet uutta järjestelmää. He ovat vakuuttuneita Smart Cranen tarjoamista ylivoimaisista ominaisuuksista: ”Niin luonnollinen, että Smart Cranen käytön omaksuin hetkessä, koska juuri tuollaisena ihminen kuormaimen hallinnan mieltää. Täydellinen onnistuminen kehittäjiltä”, luonnehtii Komatsu Forest Oy:n metodikouluttaja Kimmo Perälä ensimmäisen testisessionsa jälkeen.

Smart Crane -konetta ryhdytään esittelemään yksilöllisesti asiakkaille lähipäivinä ja suuremmille asiakasryhmille koronatilanteen helpottuessa, toimitukset alkavat Suomessa loppuvuodesta. Smart Crane on tilattavissa kaikkiin uusiin Komatsu-ajokoneisiin.

Kerromme lisää Smart Cranesta ja Komatsun kuulumisista seuraavassa Koneurakointi-lehdessä!

Edellinen artikkeliWille 675 julkaistiin
Seuraava artikkeliHevoskärryistä hightechiin – Continental 150 vuotta