John Deeren tehdas Mannheimissa juhlii 2 000 000. traktorinsa valmistusta. Tehtaalla valmistuu noin 40 000 traktoria vuodessa maailmanlaajuisille markkinoille. 3300 työntekijän tehdas on yksi kaupungin tärkeimmistä työnantajista.

Mannheim on keksijöiden kaupunki. Auto, polkupyörä ja traktori keksittiin siellä, ja vaikka kaupungissa ei nykyään valmisteta autoja tai polkupyöriä, traktoreita tehdään edelleen melkoisia määriä. Heinrich Lanz -yhtiö rakensi 102 vuotta sitten Bulldog-traktorin myötä perustan yhdelle maailman menestyneimmistä traktoritehtaista. John Deere -traktoreita on valmistettu täällä vuodesta 1956 lähtien.

Tuotannon voimakkaan kasvun ansiosta tehdas on nyt John Deeren suurin tuotantolaitos Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Se on myös Saksan suurin traktoreiden tuotantolaitos, sillä kaksi kolmasosaa kaikista Saksassa valmistetuista traktoreista valmistetaan Mannheimissa. Tehdas hyötyy kätevästä sijainnistaan Reinin varrella, jonka kautta noin 250 traktoria kuljetetaan kahdesti viikossa Rotterdamiin tai Antwerpeniin ja näistä satamista maailmalle.

Tehdas ei kuitenkaan ole vain tuotantopaikka. Se on myös kehityspaikka kaikille John Deeren keskikokoisille traktoreille. Yli 250 insinööriä työskentelee traktorikehityksen parissa. Pääpaino on valmistajan mukaan suorituskyvyssä, mukavuudessa ja tehokkuudessa. Nykypäivän traktorin ohjaamoissa on jo melko lailla arkipäivää henkilöautomainen mukavuus, kuten automaattinen ilmastointi, mediatoisto, mukavat istuimet, GPS-ohjaus ja paljon muuta. Kehittäjät panostavat myös paljon puhtaaseen polttoaineen palamiseen, ja insinöörit työstävät tähän liittyen vaihtoehtoisia konsepteja, kuten biopolttoaineiden käyttöä. Myös sähkökäyttöjä kuulemma kehitetään, tosin vain pienempiin traktoreihin, sillä suurempien koneiden akkukapasiteetti ei vielä riitä. Vuonna 2026 esitellään ensimmäinen täysin autonominen ja akkukäyttöinen John Deere -traktori, jonka teho on noin 100 hv.

Kahden miljoonan traktorin rajan ylittänyt kone on John Deere 6R 250. Kiitoksena tuotantotiimille se on koristeteipattu muotokuvilla yli 300 työntekijästä. Kone ei mene myyntiin, vaan se saa kunniapaikan tehdasmuseossa pikkuveljensä, miljoonannen traktorin, JD 6400:n, viereen. Tuotanto on ollut nousujohteista. Kului 37 vuotta tuotannon alkamisesta, ennen kuin miljoonas John Deere -traktori valmistui vuonna 1993, mutta toinen miljoona tuli täyteen linjalta noin 30 vuodessa.

Edellinen artikkeliSandvikilta käänteentekevä kovametallin kierrätysohjelma porakruunuille
Seuraava artikkeliKemppi esittelee uudet kannettavat Master M -sarjan hitsauslaitteet