Kaivinkoneiden lumenveiston SM -kilpailut järjestetään 11.3.2023 Juupajoella. Maaliskuisena talvipäivänä Pirkanmaan pienimmän kunnan väkimäärä saattaa taas hetkellisesti tuplaantua, kun paikallisen yrittäjäyhdistyksen ja talkooväen toteuttama maksuton, koko perheen talvitapahtuma kokoaa paikalle kisaajia ja katsojia ympäri Suomea.

Kisat on aiemmin järjestetty vuosina 2019 ja 2022. Molemmilla kerroilla parikymmentä kisaajaa on ollut loihtimassa toinen toistaan upeampia lumisia taideteoksia kahdessa eri kilpailusarjassa. Ensimmäisellä kerralla tapahtuma houkutteli paikalle lähemmäs kaksi tuhatta kävijää, ja viime vuonna kävijöitä oli noin kolme tuhatta kisapäivän aikana. Järjestäjien odotukset ovat samansuuntaiset myös tänä vuonna.

SM-titteleistä kisataan kahdessa eri sarjassa. Toisessa sarjassa lumitaidetta tekee kuski ja kaivinkone, toisessa sarjassa mukana voi olla avustaja. Koneiden painoluokkarajoituksia ei ole. Kisaamassa on ollut kaiken kokoisia kaivinkoneita aina kuusikymmentonnisesta jätistä pieneen akkukäyttöiseen sisupussiin.

Juupajoen yrittäjäyhdistyksen vapaaehtoiset sekä ahkera talkooväki kasaavat etukäteen kisa-areenalle useita metrejä korkeat lumikasat odottamaan kauhojen taitavaa kosketusta. Juupajoen ”lumipyramidi-laaksossa” lumesta on aiemmilla kerroilla taiturimaisesti työstetty esiin mm. rauhankyyhky, noppa, Kätyri, pyramidi, liukumäki, kaivinkone, karhu, sydän – oikeastaan vain mielikuvitus on kilpailijoiden rajana, sekä tietysti ammattimainen koneen ja kauhan käyttö.

Maksuttomassa tapahtumassa tarjolla muutakin mukavaa

Tähän koko perheen talvitapahtumaan on vapaa pääsy. Katsottavaa ja koettavaa riittää koko perheelle, niin lumiveistostaiteen kuin erilaisten koneiden ja taitavan kaivurityön ystäville. Lumiveistosten tekoaikaa on kisapäivänä 11.3. klo 10-14. Tämän jälkeen tuomaristo arvioi työt ja molempien sarjojen parhaita päästään palkitsemaan noin klo 15.

Teosten arviointitauon aikana kisa-areenalla pannaan bileet pystyyn, kun yleisöä viihdyttää ehtaa manserokkia soittava Kormus! Tapahtumassa on myy nnissä kahvia, paikallista Highland-makkaraa, kuumaa keittoa ja lettuja. Perheen pikkuväkeä tapahtumassa kiinnostaa koneiden lisäksi ainakin huima pulkkamäki ja mahdollisuus rekikyytiin moottorikelkalla. Myös paikallinen 4H-yhdistys on mukana tapahtuman järjestelyissä.

Tapahtuman yhteistyökumppanit tuovat kisa-alueelle omaa vipinää ja erilaisia arvontoja. Kilpailuareena sijaitsee Juupajoella, kantatie 58:n ja Sahantien/Kopsamontien risteyksen tuntumassa, isolla peltoaukiolla. Parkkitilaa löytyy runsaasti ja riittävästi kisa-areenan vierestä 58-tien molemmin puolin.

Juupajoen kunta palkitsi Kaivinkoneiden lumenveiston SM-kilpailut vuoden hyvänä tekona vuonna 2022. Tapahtuma on osoitus juupajokelaisesta yrittäjähengestä, aikaansaavasta yhteispelistä ja luovasta hulluudesta. Juupajoella ainakin toivotaan vielä lisää lunta ja pikkupakkasta, sekä tietysti kisapäivänä mukavaa auringonpaistetta!

Lisätiedot, haastattelut ja kisailmoittautumiset:
projektijohtaja Tapio Niemelä, puh. 040-9104321

Kisasivusto Facebookissa:
Kaivureiden Lumenveiston SM-kilpailusivusto

Edellinen artikkeliNokian Raskaille Renkaille on myönnetty Avainlippu- ja Design from Finland -merkit
Seuraava artikkeliDoosan on jatkossa DEVELON