Dynaset Oy julkaisee vuoden 2021 lisälaitemarkkinoille uuden Alipaine-tuotekategorian. Tähän sarjaan kuuluvat tuotteet käyttävät ilmavirtausta alipaine- ja puhallussovelluksiin. Voimaa laitteisiin tuotetaan luonnollisestikin Dynaset-tapaan hydrauliikalla.

Ensimmäinen alipainekategorian sovellus on hydraulinen kierrätysimukauha Dynaset HRVB. Tämä kauha tuo uuden tavan jätteiden keräämiseen ja lajitteluun kiinteistönhuollossa ja purku- sekä rakennustyömailla.

Kategorian tuotteet on varusteltu uudella hydraulisella Dynaset HCF -keskipakopuhaltimella. Näitä hydraulisia keskipakopuhaltimia voidaan käyttää imutarkoituksiin kuten imuria ja myös puhaltamiseen kuten lehtipuhaltimia. On kuitenkin muistettava, että tämän kokoluokan hydraulinen keskipakopuhallin tuottaa huomattavasti käsikäyttöisiä työkaluja suuremman ilmavirran.

Kompaktikokoinen hydraulinen HCF-keskipakopuhallin toimii hydraulimoottorin avulla, joka pyörittää tuulettimen siipeä yksikön sisällä. Pyöriessään korkealla kierrosluvulla siipi saa ilman virtaamaan yksikön lävitse. Laitteen toiminta on melko yksinkertaista: yksikön toinen puoli imee ilmaa sisäänsä ja toinen puoli taas puhaltaa ilman ulos.

DYNASET HCF Hydraulinen keskipakopuhallin toimii DYNASET Alipaine tuotekategorian tuotteiden sydämenä.
DYNASET HCF Hydraulinen keskipakopuhallin toimii uuden tuotekategorian sydämenä. Puhallin on mahdollista asentaa hyvinkin ahtaisiin paikkoihin, sillä sen läpi kulkeva ilmavirta hoitaa laitteen jäähdytyksen. Uudesta hydraulisesta HCF-keskipakopuhaltimesta on saatavilla kolme eritehoista mallia, jotka ovat HCF-800-40, HCF-1500-50 ja HCF-3400-90.

Toisin sanoen toinen puoli on imupuoli, jota voidaan käyttää erilaisiin imusovelluksiin kuten tehokkaisiin konekäyttöisiin imureihin ja imuautoihin. Toista puolta, eli puhalluspuolta, voidaan käyttää erilaisiin puhallussovelluksiin, kuten muiden koneiden puhdistamiseen pölystä tai vaikkapa raitioteiden puhdistamiseen hiekasta ja lumesta. Ensimmäinen HCF -keskipakopuhallinta käyttävä sovellus on hydraulinen Dynaset HRVB -kierrätysimukauha.

Kyseinen kierrätysimukauha on kaivinkoneen kauha, joka on suunniteltu tuomaan helppoutta työmaiden siivoamiseen ja erilaisiin kierrätystehtäviin. Tämä erikoiskauha on yhdistelmä perinteistä kaivinkoneen kauhaa ja imuria. Kauhaa voidaan käyttää myös puhaltimena.

HRVB Hydraulinen kierrätyskauha on perinteisen kaivinkoneen kauhan ja imurin yhdistelmä. Sitä voidaan käyttää nopeaan ja tehokkaaseen jätteiden keräämiseen ja lajitteluun työmailla sekä työmaan puhtaanapitoon.
HRVB Hydraulinen kierrätysimukauha on perinteisen kaivinkoneen kauhan ja imurin yhdistelmä. Sitä voidaan käyttää nopeaan ja tehokkaaseen jätteiden keräämiseen ja lajitteluun työmailla sekä työmaan puhtaanapitoon.

Erityisesti purkutyömailla kevyen ja pienemmät purkujätteen palaset kannattaisi erotella raunioista, sillä näin jätteiden käsittelymaksut ovat yleensä huokeampia. Tämä johtuu siitä, että yleensä purkujätteiden jätemaksut määräytyvät painon mukaan.

Mitä etua hydraulinen kierrätysimukauha sitten tarjoaa normaalin kauhaan verrattuna? Normaalia kauhaa käytettäessä jätelavoille päätyy myös kiviä ja soraa, jotka tuovat turhaa painoa kuormaan. Purkutyömaita siivotaan myös jalkatyönä, joka on paljon hitaampi tapa siivota työmaa-alue verrattuna tähän kauhaan ja kaivinkoneeseen. Dynaset Oy:ltä linjataankin, että tämän uuden kauhan käyttäminen on kustannustehokkaampi vaihtoehto perinteisille tavoille.

HRVB Hydraulinen kierrätyskauha on täydellinen työmaiden päivittäiseen puhtaanapitoon.
Uutta HRVB Hydraulista kierrätysimukauhaa voidaan käyttää työmaiden puhtaanapitoon imurin tavoin. Esimerkiksi pakkausmuovit ja styroksin palaset yrittävät usein tuulen mukana levitä työmaan lähiympäristöön, mutta kauhan avulla nämä voidaan käydä nopeasti keräämässä talteen.

Hydraulisen HRVB-kierrätysimukauhan avulla villat, puunpalaset, muovit ja LECA-sora voidaan kerätä raunioista. Itseasiassa keräystyö voidaan tehdä jo siinä vaiheessa, kun esimerkiksi villat ovat paljastuneet purettavasta rakennuksesta. Näin villa ei edes päädy raunioihin vaan se voidaan lajitella jo suoraan rakenteista.

HRVB Hydraulinen kierrätyskauha on nopea ja kustannustehokas tapa siivota rakennus- ja purkutyömaita.
Uudella HRVB Hydraulisella kierrätysimukauhalla voidaan kustannustehokkaasti lajitella vaikkapa purkujätettä. Esimerkiksi LECA-sora voidaan kerätä raunioista tai jopa suoraan rakenteista, kun sora on paljastunut.

Rakennustyömailla tätä kauhaa voidaan käyttää myös päivittäiseen puhtaanapitoon. Rakennustyömaat ovat usein laajahkoja alueita, ja tuuli yrittää usein kuljettaa niin pakkausmuovia kuin muutakin roskaa ympäristöön. Kauhan ja kaivinkoneen avulla päivittäinen puhtaanapito on nopeaa ja vaivatonta.

Kuinka kauha toimii?

Kauha voidaan varustaa pikakiinnikkeellä, joten sen käyttöönotto on kaivinkoneella helppoa. Kauhan hydrauliikassa on neljä linjaa. Kauhasta löytyvät normaalit paine- ja tankkilinjat, jotka vastaavat hydraulivoiman siirrosta hydraulimoottorille, joka pyörittää itse kauhan sisällä sijaitsevan HCF-keskipakopuhaltimen siipeä. Koska kauhan imu- ja puhallusteho tuotetaan hydrauliikalla, on se myös portaattomasti säädettävissä. Näiden kahden linjan lisäksi kauhassa on vielä luukun hallintaan kaksi linjaa. Kauhan käyttäjä voi siis säätää imuaukon kokoa hydrauliikan avulla ohjaamosta käsin.

HRVB Hydraulisen kierrätyskauhan mitat
Mitat: Pituus (L) 1314 mm, luukun maksimi avauma (a) 76,3°, korkeus (h) 1031 mm, leveys (W) 854 mm, paino 450 kg.

Kauhassa on myös kääntöpuolella liitäntämahdollisuus imuletkulle. Tähän porttiin voidaan liittää imuletku, jota voidaan käyttää jalkatyönä. Eli jos työ vaatii tarkempaa imurointia, voidaan tätä imuletkua ja liitäntää käyttää siihen tehtävään. Suositeltu imuletkun halkaisija on 80–100 mm, joka takaa näppärän nopean imuroinnin tiukemmissakin paikoissa. Esimerkiksi tätä porttia voidaan hyödyntää sadevesiviemärien tyhjäämiseen hiekasta. Toisin sanoen, kauhan ja tämän liitännän avulla erikseen paikalle kutsuttavien imuautojen tarve vähenee.

Puhallusta putsauksen työkaluksi

Mutta entäs puhallussovellukset? Puhallusportti löytyy imuliitännän kanssa samalta puolelta kauhaa. Tästä portista ilma virtaa ulos, kun kauhan tuuletin on käynnissä. Mutta jos kauhaa halutaan käyttää puhaltamiseen, tarvitsee kauhan puhallusportti kohdistaa haluttuun paikkaan ja aloittaa puhaltaminen. Näin voidaan puhaltaa niin lehtiä, roskia kuin luntakin pois tieltä. Itseasiassa juuri tällä tavalla kauhaa käytetään Tampereen raitioteillä.

HRVB Hydraulista kierrätyskauhaa voidaan käyttää myös puhaltamiseen.
Tampereen raitioteitä puhdistetaan HRVB Hydraulisella kierrätysimukauhalla puhaltamalla. Puhaltamalla saadaan niin lehdet kuin muutkin roskat pois raitiotien urista. 
Edellinen artikkeliMontussa viihdytään, kertoo TTS:n kysely
Seuraava artikkeliBobcat L85 tuotantoon