Ford julkisti tänään seuraavan sukupolven Rangerin, joka on valmistajansa mukaan kaikkien aikojen älykkäin, monipuolisin ja suorituskykyisin Ranger-malli.

Seuraavan sukupolven Rangerin asiakastilaukset käynnistyvät Euroopassa vuoden 2022 lopulla ja ensimmäiset autot toimitetaan asiakkaille vuoden 2023 aikana. Nykyinen Ranger on Euroopan myydyin avolava-auto. Euroopassa on tänä vuonna myyty tammi-syyskuun aikana 45 539 Rangeria markkinaosuuden ollessa 39,9 prosenttia, mikä on kaikkien aikojen myyntiennätys vastaavalla ajanjaksolla.

Seuraavan sukupolven Rangerin kehitysprojektia johti Fordin Australian tuotekehityskeskus, jonka kansainväliseen tiimiin kuuluu suunnittelijoita ja insinöörejä useista eri maista. Tiimin tehtävänä oli sekä hyödyntää Fordin viimeisintä teknologiaa, suorituskykyä ja turvallisuutta että suunnitella ja testata uusi Ranger Fordin tiukimpien standardien mukaisesti, valmistaja tiedottaa.

Myös asiakkaiden näkökulma otettiin huomioon, Ford vietti omien sanojensa mukaan paljon aikaa Ranger-omistajien kanssa ympäri maailmaa, suoritti yli 5000 haastattelua ja järjesti asiakkaille kymmeniä työpajoja ymmärtääkseen, miten asiakkaat käyttävät autojaan sekä mitä he haluavat ja odottavat uudelta Rangerilta.

Ulkoisesti uuden Rangerin muotoilussa näkyy Fordin yleismaailmallinen avolava-autojen DNA. Muotoiluyksityiskohtiin kuuluvat uusi etusäleikkö ja tunnusomaiset C-muotoiset ajovalot. Ford Rangerissa on ensimmäistä kertaa matrix-LED -ajovalot, ja takavalot ovat sopusoinnussa keulan yksityiskohtien kanssa. Rangerin sisätilat ovat henkilöautomaiset ja niissä on käytetty korkealaatuisiksi mainittuja pehmeäpintaisia materiaaleja. Lisäksi autossa on keskelle sijoitettu pystysuuntainen kosketusnäyttö ja Fordin SYNC 4 -tietoviihdejärjestelmä.
Monet perinteiset ajotilan säätimet on siirretty kojelaudasta ja keskikonsolista omalle näytölleen SYNCT-järjestelmään. Yhden napin painalluksella on mahdollista siirtyä näytölle, jossa on kaikki off-road ja ajotilavalinnat ja jossa voi myös tarkkailla voimansiirtoa, ohjauskulmaa, auton kallistusta ja kallistuskulmia sekä muita säätöjä. Näyttö on myös yhdistetty 360 asteen kamerajärjestelmään.

Uuden korirakenteen alla on päivitetty alusta, jonka akseliväli on 50 mm ja raidelevys 50 mm suurempi kuin edeltävässä Rangerissa. Hydroforming-menetelmällä muotoillun keularakenteen ansiosta moottoritilassa on enemmän tilaa V6-moottorille ja se mahdollistaa myös muiden käyttövoimatekniikoiden käytön tulevaisuudessa. Keularakenne on myös avoimempi, minkä ansiosta jäähdyttimeen pääsee enemmän ilmaa. Tämä auttaa pitämään käyttölämpötilan alhaisena hinattaessa ja kuljetettaessa raskaita kuormia.

Mallin etupyöriä siirrettiin 50 mm eteenpäin paremman lähestymiskulman saavuttamiseksi ja takana olevaa moottoria paremman off-road-nivelen saamiseksi. Kumpikin parantaa maastoajokokemusta. Lisäksi takajousituksen iskunvaimentimet siirrettiin rungon ulkopuolelle, jotta autolla on parempi ajaa niin tiellä kuin maastossa kaikissa tilanteissa, olipa kyydissä tavaroita tai matkustajia.

Fordin mukaan asiakkaat halusivat moottorivaihtoehdon, jossa on enemmän tehoa ja vääntöä raskaiden kuormien hinaamiseen ja haastaviin off-road-olosuhteisiin, joten tiimi kehitti Rangerille Ford 3.0 V6 -turbodieselmoottorin. Kaikkiaan Rangeriin on saatavana kolme turbodieselmoottoria lanseerauksen yhteydessä.

Seuraavan sukupolven Rangeriin on saatavana myös valikoima hyväksi havaittuja 2.0 litran nelisylinterisiä Single-Turbo- ja Bi-Turbo -rividieselmoottoreita. Single-Turbo -moottoriin on saatavana kaksi eri tehoversiota.

Rangeriin on valittavissa kaksi eri nelivetojärjestelmää – sähköinen ’shift-on-the-fly’ -järjestelmä tai edistyksellinen uusi pysyvästi nelivetoinen järjestelmä, jonka ’set-and-forget’ -tila on suunniteltu toimimaan siellä, missä asiakkaat sitä tarvitsevat. Jos autoa on tarpeen hinata maastossa, se onnistuu helposti kahden etupuskuriin asennetun hinauspisteen ansiosta. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi laaja kuormatilavarusteiden valikoima.

Seuraavan sukupolven Ranger valmistetaan Fordin tehtailla Thaimaassa ja Etelä-Afrikassa. Tuotanto käynnistyy vuonna 2022. Suomessa uusi Ford Ranger esitellään vuonna 2023.

Edellinen artikkeliTMK Konepäivät perjantaina 19.11. Hankasalmella
Seuraava artikkeliHavator aikoo investoida enemmän kuin koskaan