Miltei kaksituntinen uutuusdokumentti on katsottavissa ilmaiseksi YLE Areenassa, ja se on todellakin katsomisen arvoinen kokonaisuus monessakin mielessä.

Itävaltalaisen ohjaajan Nikolaus Geyrhalterin dokumentti Earth (Alkup. Erde, 2019) kuvaa maapallon nykyistä muutosta sen kummemmin hysterisoimatta ja suuntaan tai toiseen osoittelematta. Dokumentissa seurataan rauhalliseen sävyyn työtä louhoksilla, kaivoksilla ja maanrakennuskohteilla eri puolilla maailmaa. Koneiden käyttäjät ja muu toimintaa pyörittävä henkilökunta muodostavat dokumentin kerronnan, ja heidän ajatustensa myötä katsoja saa luoda oman mielikuvansa aiheesta. Unkarissa louhitaan ruskohiiltä, Kaliforniassa kaavitaan kukkuloita pois asutuksen tieltä, Italiassa louhitaan Carraran marmoria, Espanjassa kuparia ja niin edelleen.

Lähes kaksituntinen dokumentti tarjoaa upean kuvamateriaalin myötä pääsyn hyvinkin poikkeuksellisiin työkohteisiin ja näyttää samalla myös hieman erikoisempaakin konekalustoa. Samalla muistutetaan, että nykymaailma vaatii kasvaakseen raaka-aineita ja dokumentissa kuvatun kaltaisia ratkaisuja.

Työntekijät eivät tee töitä tuhotakseen maailmaa, eivätkä välttämättä täysin allekirjoita esimerkiksi tiheää rakentamista aavikolle, mutta ymmärtävät, että ovat vain osasia suuremmassa kuvassa. ”Ellen tee sitä, joku muu tekee”, dokumentissa lausutaan paitsi haastateltavan toimesta, myös laajemmin. Jos muutosta halutaan, sen täytyy lähteä muualta kuin suorittavasta portaasta. Tässäkin mielessä dokumentti on hyvää katseltavaa, sillä se ei päätä katsojan puolesta, vaan antaa katsojan tehdä omat päätöksensa – kuten hyvän dokumentin kuuluukin.

Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa 11.7.2020 saakka.

Edellinen artikkeliUusia työvaloja Ledlenseriltä
Seuraava artikkeliMaanteitä päällystetään tänä kesänä yli tuplasti enemmän