Ponssen lippulaivatuotteeksi muodostunut Scorpion-harvesteri esiteltiin ensimmäisen kerran suurelle yleisölle vuonna 2013. Heti lanseerauksensa jälkeen Scorpionista muodostui maailmanlaajuinen myyntimenestys ja vastuullisen metsänhoidon kansainvälinen symboli. Scorpioneja on valmistettu jo yli 1200 kappaletta ja niitä löytyy 25 maasta ympäri maailmaa. 

Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, Scorpion on luonut nahkansa. Ponsse esittelee uuden ja kattavasti modernisoidun Scorpion-harvesterin, joka vastaa kaikkiin nykyajan metsänhoidon vaatimuksiin; aina paremman työergonomian mahdollistavasta ohjaamon vakaudesta ympäristön kokonaisvaltaisempaan huomiointiin ja edistyksellisestä OPTI 5G -teknologiasta esteettömään näkyvyyteen.

”Uuden Scorpion-malliston kehityksen lähtökohtana oli kuten aina ennenkin metsäkoneenkäyttäjiltä saatu palaute, jota hyödyntämällä olemme saaneet nämä nyt esiteltävät uudistukset vietyä tuotantoon. Ohjaamon työtila on muokattu käytännöllisemmäksi ja Scorpionin hiljainen maisemakonttori on kehitetty nimenomaan kuljettajien viihtyvyyttä ja jaksamista ajatellen”, kertoo Jan Kauhanen, Ponssen harvestereiden tuotepäällikkö. 

Scorpionin tunnusomaisia piirteitä ovat sen näkyvyys ja ohjattavuus. Yksi näkyvimmistä muutoksista on uusi yksiosainen etuikkuna, joka yltää ohjaamon katolle saakka tarjoten entistäkin paremman näkyvyyden ja turvallisen työskentelyn kaikenlaisissa olosuhteissa yhdessä Scorpionille ominaisen nosturin kanssa.

Viidennen sukupolven PONSSE Opti -tietojärjestelmä

Lukuisten uudistusten lisäksi PONSSE Scorpion ja Scorpion King -harvesterit on varustettu edistyksellisellä viidennen sukupolven PONSSE Opti 5G-tietojärjestelmällä ja täysin uudistetulla ohjelmiston käyttöliittymällä. Helppokäyttöinen tietojärjestelmä on markkinoiden nykyaikaisin, ja vie sujuvuutensa ja nopeutensa ansiosta käyttökokemuksen täysin uudelle tasolle.   

”Opti 5G:n täysin uudistettu käyttöliittymä yhdessä hiljattain esitellyn Opti8-tietokoneen kanssa nostaa Ponsse metsäkoneiden tietojärjestelmien käytettävyyden uudelle tasolle. Myös aiempaa Opti-sukupolvea käyttäneiden kuljettajien siirtyminen käyttämään uutta Opti 5G-järjestelmää on helppoa ja nopeaa”, kertoo Markku Savolainen, tietojärjestelmien tuotepäällikkö. 

Opti 5G -tietojärjestelmä mahdollistaa myös PONSSE Harvester Active Crane -nosturin hallintajärjestelmän, joka tuo harvesteriin uuden tavan hallita nosturia ja tehostaa työskentelyä. Active Cranen avulla kuljettaja ohjaa nosturin yksittäisten toimintojen sijasta suoraan harvesteripään liikettä, mikä mahdollistaa kuljettajan keskittymisen nosturityöskentelyn sijaan puun prosessointiin. Active Cranea hallitaan helposti kahdella ohjausvivulla, joista toisella ohjataan harvesteripään korkeutta maasta ja toisella liikkeen suuntaa. Ohjausten liikeradat on erityisesti optimoitu tyypillistä harvesterityöskentelyä varten. Järjestelmä huolehtii myös nosturin kaikkien toimintojen automaattisesta hidastamisesta ennen liikealueen loppumista estäen mekaanisia rakenteita ja kuljettajaa rasittavia iskuja. Kun kuljettaja osoittaa halutun paikan, Active Crane hoitaa noston, taiton ja jatkeen käytön automaattisesti.

PONSSE Opti 5G tietojärjestelmä lanseerataan ensivaiheessa PONSSE Scorpioniin Suomen ja Ruotsin markkinoille – muut alueet seuraavat myöhemmin.

Edellinen artikkeliTäyssähköiset Maxus-pakettiautot Rotatorilta
Seuraava artikkeliRudus toi liikuteltavan betonitehtaan Kemiin