GPS-järjestelmien ylläpidon jatkossakin mahdollistava verotustekninen ratkaisu on hyväksytty tänään 1.4. EU-parlamentissa äänin 401-214. Lakivalmistelu sai alkunsa lisääntyneestä GPS-järjestelmiä hyödyntävien laitteiden suosiosta, joka asettaa myös järjestelmien kapasiteetin ylläpidon yhä kovempien haasteiden eteen. Kompensaatiota tähän haetaan nyt verosta, jonka mukaan erityisesti ammattikäytössä hyödynnettävien laitteiden signaalinkäyttö muuttuu minuuttiperustaisen veloituksen taakse. Veloitus tulee olemaan alkuvaiheessa 1,4 senttiä minuutilta, mutta sen uskotaan nousevan hyvin nopeasti lain tultua voimaan.

”Uutta lakia valmisteltaessa katsottiin, että erityisesti ammattimaisessa käytössä järjestelmien hyödyt ovat jo pitkään näkyneet positiivisesti niitä käyttävien tahojen tuloksessa. Siksipä onkin luonnollista, että tätä osa-aluetta halutaan myös verottaa. Ei ole tarkoituksenmukaista, että signaalia tarjotaan ilmaiseksi niille, jotka tekevät tällä alun perin puolustuskäyttöön tarkoitetulla keksinnöllä rahaa”, kertoo lakia valmistelleen valiokunnan puheenjohtaja April Herringwater. ”Tällaisia tahoja ovat tietomme mukaan esimerkiksi kaupallisen lentoliikenteen harjoittajat, taksiliikenne sekä erilaiset maanrakennus- ja kaivosteollisuuden toimijat”, Herringwater jatkaa. 

Laki astuu voimaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen, eli 1.4.2021. Siihen mennessä jokaisen jäsenvaltion tulee kartoittaa alueellaan toimivien GPS-järjestelmien aktiiviset ammattikäyttäjät yhdessä laitevalmistajien kanssa. Käytössä oleviin ja uusiin järjestelmiin velvoitetaan tehtäväksi ohjelmistotason muutoksia, jotka mahdollistavat signaalin valvonnan ja käyttömäärän mittaamisen. Kustannukset näistä muutoksista tulevat asiakkaiden maksettaviksi. ”Joka tapauksessa maksu tulee olemaan pienempi kuin mahdolliset sanktiot, jotka hyväksymättömien tai päivittämättömien järjestelmien käytöstä lankeavat. Olemme myös valmiita käyttämään muuttuvaa häirintäsignaalia, jolla rekisteröimättömien laitteiden käyttö tulee käytännössä mahdottomaksi siirtymäajan jälkeen”, April Herringwater linjaa. 

Minkälaisia terveisiä EU-parlamentista sitten halutaan lähettää esimerkiksi suomalaiselle maanrakentajalle, joka on investoinut uuteen teknologiaan 3D-järjestelmien muodossa ja joutuu nyt kohtaamaan mittavien päivitysten ja minuuttiveloituksen tuomia lisäkustannuksia? ”Tärkeintä on pysyä rauhallisena näiden muutosten kanssa, sillä ne ovat tulevaisuutta. Ottaa vaikka sillivoileipä ja varoa, ettei kuravesi kastele sukkia jos kaivaa ilman kenkiä”, kommentoivat asiaa nimettömänä pysyttelevät ulkomaanrakennuspolitiikan erikoisasiantuntijat Koneurakointi-lehdelle.

Edellinen artikkeliKampanja teiden puolesta
Seuraava artikkeliPoliisilla 24 tunnin nopeusvalvontamaraton