RTR eli Right to repair, oikeus korjata omistamaansa kalustoa, on muodostunut Yhdysvalloissa kuumaksi kysymykseksi viime vuosina. Nyt suuret maatalouskonevalmistajat ovat taipuneet maanviljelijöiden ja heidän asiaansa ajaneen AFBF:n tahtoon.

Kuluvan kevään ja kesän aikana American Farm Bureau Federation on allekirjoittanut yhteisymmärryspöytäkirjoja CLAAS of American, John Deeren, CNH Industrial Brandsin (johon kuuluvat Case IH ja New Holland), AGCO:n ja Kubotan kanssa. Yhdessä nämä viisi MOU-sopimusta kattavat noin kolme neljäsosaa Yhdysvalloissa myydyistä maatalouskoneista.

Sopimukset mahdollistavat maatalouskoneiden omistajille oikeuden korjata omia maatalouslaitteitaan. 

Sopimusten myötä asiakkaille mahdollisestaan pääsy esimerkiksi huolto- ja korjausopasmateriaaliin, koneiden itsediagnostiikkatietoihin ilman jälleenmyyjän tai huoltoliikkeen osallisuutta korjausprosessiin. Samoin mahdollistetaan myös diagnostiikka- ja erikoistyökalujen ostaminen tai vuokraaminen, sekä pääsy samoihin varaosiin kuin jälleenmyyjillä. 

Uusilla sopimuksilla kuitenkin kunnioitetaan valmistajien immateriaalioikeuksia ja lakisääteisiä vaatimuksia. Konevalmistajat ovat perustelleet RTR-mahdollisuuden epäämistä aiemmin juuri immateriaalioikeuksien sekä takuu- ja turvallisuusasioiden nojalla.  

Edellinen artikkeliMetsäalustainen Hitachi ZX135USL seiskasarjaan
Seuraava artikkeliToyota Land Cruiser uudistuu täysin