Rengasvalmistaja Continental on avannut Saksassa, Meckelnbur-Etu-Pommerin osavaltiossa, Anklamin kaupungissa sijaitsevan renkaiden tutkimus- ja kehityslaboratorion. Taraxagum Lab Anklam -nimellä kulkevan 30 000 neliömetrin laitoksen erikoisalaa on voikukasta saatavan raaka-aineen hyödyntäminen renkaiden valmistuksessa kumipuun sijaan. Tulokset ovat olleet siinä määrin lupaavia, että aikomus on saada voikukkaan perustuvat Taraxagum-renkaat tuotantoon kymmenen vuoden sisällä!

Continental kertoo tutkineensa voikukasta saatavan raaka-aineen molekyylisynteesiä jo pitkään, ja ensimmäinen henkilöauton prototyyppirengas esiteltiin vuonna 2014. Kuorma-auton rengas, joka sisälsi joitakin Taraxagum-komponentteja, esiteltiin puolestaan vuonna 2016. Samana vuonna kerrottiin myös suunnitelmista avata Anklamin laboratorio, ja sen rakennustyöt aloitettiin vuonna 2017.

Taraxagum-kehityshanke liittyy pyrkimyksiin korvata trooppisilla alueilla kasvava kumipuu hevea brasiliensis muilla materiaaleilla, mieluiten vielä viileämmissä ilmastoissa viihtyvillä. Ehkä tulevaisuudessa suomalaisillakin pelloilla viljellään voikukkaa rengasteollisuuden tarpeisiin – mene tiedä?

Edellinen artikkeliJo 12000 harvesteripäätä Outokummun Metallilta
Seuraava artikkeliAGCO Powerin moottoritehtaalle yli 100 miljoonan investoinnit