Caterpillar tiedottaa saavuttaneensa merkittävän rajapyykin autonomisen eli itseohjaavan kuljettamisen saralla. Cat MineStar Command -ohjausjärjestelmää käyttäneet kiviautot ovat siirtäneet hieman yli kuudessa vuodessa jo kaksi miljardia tonnia kiviainesta turvallisesti. Edellinen raja rikkoutui marraskuussa 2018, kun ensimmäinen miljardi napsahti täyteen. Näin ollen vauhti on kiihtynyt merkittävästi: määrä tuplaantui alle puolessatoista vuodessa.

MineStar-ratkaisujen tuotepäällikkö Sean McGinnis on hyvillään: ”Vain hieman yli kuudessa vuodessa olemme saaneet kuljetettua kaksi miljardia tonnia, ja tämä rajapyykki on saavutettu huomattavasti kilpailijoitamme nopeammin”, McGinnis hyrisee. ”Tämä tarkoittaa sitä, että MineStar Command on markkinoiden tuottavin autonominen ohjausjärjestelmä kiviautoihin, eikä se ole jäänyt kaivosalan ammattilaisiltakaan huomaamatta.”

Vuonna 2013 julkaistun kiviautojen Command-järjestelmän kehitystyötä on tehty erityisesti käyttöönoton nopeuttamisen suhteen. ”Olemme vieneet Commandia yhä useammille työkohteille ja ottaneet järjestelmiä käyttöön aiempaakin nopeammin, jotta yhä useammat asiakkaat voisivat päästä kokemaan turvallisuus- ja tuottavuushyötyjä, joita autonominen kuljettaminen tarjoaa”, McGinnis kertoo.

Hän antaakin paljon kiitosta järjestelmän menestyksestä asiakkaille. ”Yksi syy, miksi Caterpillarilla on ollut niin paljon menestystä Commandin laajentamisessa ja hyvien tulosten tuottamisessa on se, että teemme asiakasyhteistyötä ja kuuntelemme asiakkaitamme. He kertovat meille ominaisuudet, toiminnot ja jopa itseohjaavien kiviautojen mallit, joita he haluavat järjestelmällä käyttää.”

Kuuden vuoden aikana asiantuntemusta autonomisuudessa on kasvatettu MineStar-ratkaisujen myötä paitsi kiviautoissa, myös puskukoneissa, poravaunuissa ja tunnelikuormaajissa. ”MineStar-tiimimme tietotaito on huippuluokkaa tällä alalla”, linjaa John Deselem, Caterpillarin maailmanlaajuisten autonomisten toimintojen johtaja. ”Emme ole pelkästään tulleet paremmiksi järjestelmän käyttöönotossa ja kehittämisessä vaan meistä on tullut arvostettuja neuvonantajia kaivoksille, jotka haluavat ottaa autonomian tuomat mahdollisuudet käyttöön. Kuuntelemme asiakkaidemme tarpeita, ja työskentelemme yhdessä, jotta voimme rakentaa tarkoituksenmukaisen järjestelmän juuri tiettyä kaivosta varten.”

Tähän päivään mennessä Caterpillar on toimittanut jo 276 autonomista kiviautoa käyttöön, ja määrä kasvaa. ”Siirtyminen kohti autonomista kaivostoimintaa ei osoita hidastumisen merkkejä”, sanoo McGinnis. ”Työn alla on projekteja useiden suurten kaivosyhtiöiden kanssa, jotka haluavat joko laajentaa nykyistä autonomista kalustokantaansa tai ottaa uusia järjestelmiä käyttöön.”

Caterpillarin käyttöön valjastama autonominen kiviautokatras muodostuu Cat 789D, 793D, 793F ja 797F -malleista sekä myös Komatsu 930E -kiviautoista. Cat 794 AC -kiviauto sähkövoimansiirrolla liittyy joukkoon myöhemmin tänä vuonna. Command-järjestelmällä varustetut autot ovat ajaneet Caterpillarin mukaan jo yli 67,6 miljoonaa kilometriä ilman työaikaan vaikuttavia vaurioita.

”Command-järestelmä kiviautoihin on todistanut arvonsa asiakkailleen”, sanoo McGinnis. ”Tämä arvo näkyy myös nopeudessa, jossa tämä toinen rajapyykki saavutettiin. Se kertoo siitä, että kalustomäärä kasvaa nopeasti ja kaivosten tuotanto lisääntyy, kun yritykset hyötyvät suuremmasta autojen tuottavuudesta, käyttöasteesta, katkeamattomasta toiminnasta ja vähentyneistä kustannuksista.”

Edellinen artikkeliUrakka-Foorumi haluaa yhdistää työn ja tekijän
Seuraava artikkeliJärvileasing lisää panostustaan koneiden ja laitteiden leasingpalveluun