Terrafamen kaivos Sotkamossa on tehnyt sopimuksen Rotatorin kanssa nykyisen Hitachi-kaivoskaluston uusimisesta vuosien 2022-2025 aikana. 

Terrafamen ja Rotatorin välinen sopimus sisältää kaksi Hitachi EX3600-7 kaivukonetta sekä seitsemän EH3500AC-3 kiviautoa. Lisäksi sopimuksessa on optio koko vanhemman kaluston korvaamiseksi. Vanhimmat EX3600-6 kaivukone ja EH3500AC-II kiviautot ovat päässeet jo yli 60 000 käyttötunnin. Rotator Oy on huolehtinut niiden kunnossapidosta kaivoksella alusta asti. Uudet koneet kokoonpannaan ja toimitetaan Terrafamelle valmiina käyttöönotettavaksi kaivoksella. Ensimmäiset MTU:n EURO V -tason moottoreilla varustetut koneet (1 + 2) valmistuvat Japanissa touko-kesäkuun 2022 aikana. 

Rotator Oy ja Terrafame ovat solmineet myös jatkosopimuksen Terrafamen nykyisen kaluston huolloista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Tämä sopimus sisältää myös option kahden vuoden jatkolle. 

Hitachi EX3600-7 on seuraavan sukupolven kaivukone, joka hyödyntää ympäristöystävällisiä teknologioita. Kaivukoneen sähköinen pumppujen tuotonsäätö, sekä tehokkaampi hydrauliikka ja jäähdytys pienentävät polttoaineenkulutusta ja vähentävät päästöjä. Myös koneen komponenttien kestoikään ja huollettavuuteen on tehty lukuisia parannuksia. EX3600-7:n kuljettajan olosuhteisiin on myös kiinnitetty huomiota ja uudistusten myötä käyttömukavuus ja turvallisuus on nostettu uudelle tasolle. 

Hitachi EH3500AC-3 on pitkään tuotannossa ollut sähkökäyttöinen kiviauto, joka kuljettaa edeltäjäänsä isomman hyötykuorman. Perinteisiin voimansiirtomenetelmiin ja edeltävään mallisarjaan verrattuna ympäristön kuormitus on tällöin huomattavasti pienempi. Laitteessa on mm. luiston- sekä sutimisenesto ja nyökkimisenvaimennus vakiona. Myös komponenttien elinikään on kiinnitetty erityistä huomiota. Hitachi Construction Machinery käyttää mm. Hitachin valmistamia sähkökomponentteja laitteissaan. Edellä mainitut muutokset lisäävät EH3500AC-3 kiviauton käytettävyyttä, sekä vähentävät polttoaineenkulutusta ja ympäristön kuormitusta tehokkaasti. 

Hitachi suunnittelee kaivoskoneet ns. ”future proof” – konseptilla modulaarisiksi, jolloin laitteiden käyttöaikana voidaan ottaa muuttuvat ympäristöarvot huomioon. Hitachin tarkoituksen on vähentää öljyjen ja polttoaineiden käyttöä. Tähän päästään pidentämällä huoltovälejä sekä tehostamalla voimansiirtolinjan sähköistämistä, jolloin riippuvuus fossiilisista polttoaineista vähenee. 

”Olemme tyytyväisiä Rotatorin kanssa tehtyyn sopimukseen kaivoskaluston uusimisesta. Monivuotinen yhteistyö sekä kaluston kilpailukykyinen elinkaarikustannus olivat ratkaisevia tekijöitä päätöksen taustalla. Lisäksi Hitachin käyttämä ’future proof’ -konsepti tukee kaluston pitkää elinkaarta ja auttaa hallitsemaan tuotannon hiilijalanjälkeä tulevaisuudessa. Uskomme, että pitkään jatkunut yhteistyö helpottaa osaltaan kaluston uusimista useiden vuosien aikana”, toteaa Terrafame Oy:n kaivostoiminnan johtaja Seppo Voutilainen

”Yhteistyön jatkuminen Terrafamen kaivoksen kanssa on meille erittäin tärkeää. Nyt solmittu sopimus on suuri luottamuksen osoitus Rotator Oy:n palveluita ja Hitachi-tuotteita kohtaan. Yhteistyö Terrafamen kanssa vahvistaa asemaamme kaivossektorilla ja auttaa meitä kehittämään rautaista osaamistamme entistä paremmaksi”, toteaa Rotator Oy:n toimitusjohtaja Jari Valtanen

Terrafamen toiminnan tarkoituksena on keventää liikenteen hiilijalanjälkeä vastuullisesti tuotetuilla akkukemikaaleilla. Terrafamen yhdelle teollisuusalueelle sijoittuva integroitu tuotanto omasta kaivoksesta akkukemikaaleiksi muodostaa ainutlaatuisen ja energiatehokkaan tuotantoketjun, joka tuottaa asiakkaille akkukemikaaleja, joiden hiilijalanjälki on selvästi teollisuuden keskiarvoa pienempi.

Edellinen artikkeliPyhäsalmella kehitetään kaivoskoulutusta
Seuraava artikkeliHavator ostaa Revisolin satamantoiminnot Kaskisissa