Sandvikin mobiilimurskainten kolmas sukupolvi polkaistaan käyntiin keskikokoisen QI353-iskupalkkimurskausyksikön myötä. Laitos näyttää jo ulkoisesti uudelta, mutta paljon on Sandvikin mukaan uudistettu myös tuottavuuden, käyttöasteen, tehokkuuden, monipuolisuuden, yhdistettävyyden ja turvallisuuden osa-alueilla. Eli mitä kaikkea uuden sukupolven edustaja sitten tarjoaa?

Sandvikin mobiili-iskupalkkimurskaimien ensimmäinen ns. kolmannen sukupolven laite on QI353, joka sijoittuu tällä hetkellä valikoimista löytyvien QI341:n ja QI442:n väliin. Kyseessä on vaaka-akselinen eli HSI-iskupalkkimurskain, (horizontal shaft impactor), ja se toistaa jo aiemmista malleista tutuksi tullutta Sandvikin Prisec-teknologiaa, eli laite soveltuu ja on mukautettavissa joko esi- tai jälkimurskaukseen aina tarpeen mukaan. Murskausyksikkö on Sandvikin mukaan suunniteltu alusta asti uusiksi, ja se on tarkoitettu louhoksille, kierrätysmurskaukseen ja urakoitsijakäyttöön. Yksi keskeisiä uutuuksia on automaattinen Optik-hallintajärjestelmä, jonka kerrotaan olevan käyttökokemukseltaan intuitiivinen, sisältäen visuaalisen värinäytön, helpon valikkonavigoinnin ja integroidun ohje-, diagnostiikka- ja tukijärjestelmän. Optik-hallintajärjestelmä mahdollistaa paitsi helpon käytettävyyden paikan päällä, myös yhdistettävyyden My Fleet -etähallintaan. 

kolmannen sukupolven kone. Sandvik QI353-iskupalkkimurskausyksikkö avaa Sandvikin mobiilimurskainten kolmannen sukupolven. Ulkoasu on muuttunut, ja paljon on myös muokattu ominaisuuksien osalta.
Uutta muotoa. Kone erottuu aiemmista ulkoisen muotoilunsa myötä, mutta myös käytännön muotoilua on tehty. Syöttösuppilo on uudistettu kaarevakylkiseksi.

Suuria lukuja luokassaan.

Tuottavuuden suhteen Sandvik mainitsee huipputehoksi jopa 400 tonnia tunnissa. Syöttösuppilo on uudistettu, ja sen kyljet ovat kaarevat ja kovaan käyttöön suunnitellut. Suppilon uudella muotoilulla on pyritty estämään tukkeutumista ja parantamaan materiaalin virtausta. Laitteen tärysyötin on varustettu pintavahdeilla, jotka ohjaavat murskaimen täyttöasetta. Kaksitasoisen esiseulan kokoa on kasvatettu, samoin sen verkonvaihdon helppouteen on panostettu. 

Suurelle syötekoolle. QI353:n kerrotaan tarjoavan luokkansa suurimman syöttöaukon. Yhdessä ison roottorin halkaisijan kanssa saavutetaan syötteen suurimmaksi kooksi 700 millimetriä. 


Koko laitoksen ytimenä on uusi keskikokoluokan Prisec-iskupalkkimurskain, jonka kerrotaan tarjoavan paitsi luokkansa suurimman syöttöaukon eli 1170 x 730 millimetriä, myös suurimman roottorin halkaisijan eli 1150 millimetriä. Syötteen suurin koko on 700 millimetriä, ja iskulevyjen ja roottorin nopeuden säädettävyys mahdollistavat useita erilaisia lopputuotteita. Purkukuljettimien korkeutta on myös kasvatettu, ja kuljettimiin on saatavilla nyt myös hihnavaakavarustus. 
QI353:n lisävarusteena on saatavana myös HS323-riippuseula jopa kolmen eri koon lajitteluun, ja laitos on varusteltavissa sekä avoimeen että suljettuun kiertoon.

Tuottavaksi tarkoitettu. Sandvik ilmoittaa uuden iskupalkkimurskausyksikön tuntituotokseksi jopa 400 tonnia tunnissa. Purkukuljettimiin on saatavilla hihnavaakavarustus. 

Pidennettyjä välejä.

QI353:ssa on myös aiempaa suurempi polttoainesäiliö, ja sen lisäksi laitos on suunniteltu kuluttamaan vähemmän, joten tankkausvälit kasvavat yhdessä taloudellisuuden kanssa. Laitoksen kerrotaan myös tarvitsevan peräti 40% vähemmän hydrauliikkaöljyä huoltojen yhteydessä, ja vaihtovälien kasvaneen myös, mikäli hyödynnetään öljyanalyysiä. Tästä on saatu laskettua prosenttiluku 64, jonka verran vähemmän hydrauliikkaöljyä 10 000 tuntia kohden tarvitaan aiempaan vastaavaan laitokseen verrattuna. 
Moottorina käytetään Stage V -tason Cat C9.3B-dieseliä, joka tuottaa 310 kilowatin tehon. 

Huoltoystävällisyyttä korostetaan.

Huoltopuolen uudistuksina esiseulan alle on suunniteltu tilava huoltotaso, ja muutenkin laitoksen huollettavuus on otettu yhdeksi keskeisistä kehityskohteista. Tarvittavat nostoapuvälineet kuuluvat toimitukseen, samoin Sandvikin patentoima roottorinpyörityslaite, jonka kerrotaan takaavan turvallisuuden vasaroiden irrottamisessa, kääntämisessä ja asentamisessa. Myös kaikki kuljettimet ja erotusmagneetti voidaan laskea turvalliselle huoltokorkeudelle. Uudessa Optik-hallintajärjestelmässä kerrotaan olevan myös laajennettuja turvallisuusominaisuuksia, kuten visuaalisia varoituksia ja tiedot hätäpysäyttimien sijoittelusta.

Uusittu sydän. Laitoksen ytimenä jauhaa uusittu Sandvikin keskikokoluokan Prisec-iskupalkkimurskain 1150 millimetrin roottorihalkaisijalla. 

Pari sanaa iskupalkkimurskaimista.

Iskupalkkimurskaimia käytetään yleisimmin pehmeiden, ei-kuluttavien materiaalien murskaamiseen, ja tällöin yksivaiheisen laitoksen murskaussuhde on usein suuri. Lisäksi lopputuotteen muoto on muita murskaimia kuutiomaisempi, eli varsin haluttu. Iskupalkkimurskaimissa iskuenergia siirretään nopeasti kiviainekseen, ja yleisimmissä malleissa eli HSI-vaaka-akselimurskaimissa se tapahtuu roottorissa olevien vasaroiden tai palkkien iskujen avulla. Materiaalin murskautuminen jatkuu kammiossa myös murskattujen materiaaliosien osuessa toisiinsa ja verhoihin. Iskupalkkimurskain ei tämän toimintatapansa vuoksi ole taloudellisin kovan ja kuluttavan materiaalin murskauksessa vaan soveltuu juurikin parhaiten pehmeille ja ei-kuluttaville materiaaleille.

Edellinen artikkeliAdBluen saatavuus heikkenemässä
Seuraava artikkeliOK-Konehuolto hoitaa Länkkäreitä ja Lundbergeja Uudellamaalla