Kaivaessa voi vastaan tulla yhtä sun toista, mutta ehkä harvemmin kauhaan on osunut laivaa. Näin kävi kuitenkin viime perjantaina Oulussa.

Oulun RadissonBlu -hotellin (Hallituskatu 1) takana sijaitsevan pysäköintialueen kaivutöissä paljastui 9.8.2019 puinen laivan hylky, joka on mahdollisesti yksi Pohjois-Suomen vanhimmista laivalöydöistä.

Kaivutyöt liittyvät hotellin kunnostustöihin, ja niitä on ollut seuraamassa kaksi Museoviraston Arkeologisten kenttäpalveluiden arkeologia, sillä alueella tiedetään olleen vanhaa satamatoimintaa 1500-luvulta 1720-luvulle saakka. Arkeologit ovat jatkaneet hylyn esiin ottamista ja dokumentointia tämän viikon ajan. 

Maamassojen alla säilyneestä hylystä on tällä hetkellä esillä noin puolet eli 10×5 metriä laivan pohjaosaa. Vanha laiva on aikoinaan uponnut toiselle kyljelleen, joka on nyt pohjaveden ansioista paremmin säilynyt märässä hiekassa. Ylemmät laivanosat ovat jo maatuneet näkymättömiin, mutta säilyneessä puussa erottuu vielä veistojäljet.

Löytöpaikkansa mukaan Hahtiperän hylyksi nimetyn laivajäännöksen alustavana ajoituksena voi toistaiseksi pitää 1600-luvun lopulta 1800-luvun alkuun rajoittuvaa ajanjaksoa, ja se edustanee paikallista laivanrakennusteknologiaa. Hylyn tarkempi ajoitus selviää myöhemmin. Alustavien tulkintojen mukaan kyseessä on lotja- tyyppinen lastinkuljetusalus. Se on mahdollisesti yksi Pohjois-Suomen vanhimmista laivalöydöistä. Löytö on Suomen olosuhteissa poikkeuksellinen, ja sen tutkiminen avaa Oulun merellistä menneisyyttä ja ranta-alueiden kaupunkiarkeologista potentiaalia.

Hahtiperän hylyn kaivutyöt jatkuvat arviolta vielä vajaan viikon. Tavoite on saada hylystä kolmiulotteinen malli, joka onnistuu sen jälkeen kun siitä on saatu näkyviin säilynyt osa. Hylkypuu poistetaan kaivutyön yhteydessä, jottei parkkipaikan alue painu hylyn maatuessa lisää.

Arkeologisten kaivaustutkimusten kustannuksista vastaa Kiinteistö Oy Oulun Vaakuna.

Hylyn rakenteita ja apulaistutkija Terhi Taipaleenmäki. Kuvat Matleena Riutankoski, Museovirasto
Edellinen artikkeliClark Tracksille lisää tuotantokapasiteettia
Seuraava artikkeliLänsirannikon Konepäivät lauantaina