John Deere on esitellyt viime vuosina muutamiakin erilaisia prototyyppejä sähkötraktorien kehitystyön saralla. Akkuversioiden lisäksi nyt nähdään erilainen lähestymistapa, nimittäin John Deere GridCON. Kyseessä on kuljettajaton ja hytitön traktori, joka ottaa virtansa suoraan roikalla. John Deere, Baum Consult GmbH ja Kaiserslautenin teknillinen yliopisto ovat kehittäneet laitteen yhteistyössä.

Ideana on paitsi sähkön käyttö traktorin voimanlähteenä, myös tulevaisuudennäkymät siitä, miten maatilat tuottavat itse oman sähkönsä ja hyödyntävät näin omavaraista energiaa myös koneissa. Akkuvirralla ei tässä konseptissa kuitenkaan siis pötkitä, vaan käytössä on suora 6000 voltin yhteys, ja virta muunnetaan traktorin pellin alla 700 volttiin. Yksi suurimmista haasteista ei ollutkaan tällä kertaa sähkönsyötön järjestäminen, vaan kaapelin reititysautomatiikka. Traktorissa on nosturi, joka hallitsee kaapelin siirtelyä esimerkiksi käännöksissä automaattisesti. Luonnollisesti ihminen voi myös ottaa koneen ohjat haltuunsa kauko-ohjaimella, mutta suurilla pelloilla tehtävä suoraviivainen työ hoituu autonomisella ohjauksella varsin vaivattoman oloisesti.

Kyseessä on yhä siis prototyyppivaiheessa oleva laite, mutta GridCON-menetelmään perustuvia traktoreita saatetaan nähdä tulevaisuudessa myös laajemmassa käytössä.

Suurin haaste projektissa oli kaapelireitityksen hoitavan nosturijärjestelmän kehittäminen. Se hallitsee kaapelin linjaa esimerkiksi käännöksissä ja kaarteissa automaattisesti. Kuva: John Deere

Edellinen artikkeliMetso Lokotrack ST2.8 täryvälpällä
Seuraava artikkeliKlaukkalan ohikulkutien rakentaminen alkaa helmikuussa