Suomalaiset Dynasetin superkompaktit HG-hydrauligeneraattorimallit julkistettiin maaliskuussa, ja ne ovat hämmästyttävän pienikokoisia. Itse asiassa ne ovat valmistajan laskelmien mukaan kooltaan jopa 95% pienempiä kuin vastaavan tehon tarjoavat dieselgeneraattorit, ja merkittäviä kokoviilauksia on saatu myös aiempiin Dynaset-malleihin nähden.

Uudet 3,7 kVA:n ja 18 kVA:n Dynaset Super Compact HG -hydrauligeneraattorit ovat nimensä mukaisesti todella kompakteja tehontekijöitä.

Dynasetin HG-generaattorit ottavat käyttövoimansa hydrauliikasta ja muuttavat sen sähköksi. Generaattoreita on saatavana 3,5 kVA:n tehosta aina 350 kVA:n saakka, ja suomalaisia markkinoita koskettavia 50 hertsin taajuudella sähköä tuottavia uusia HG-generaattoreita julkaistaan Super Compact -mallistossa nyt peräti 12 kappaletta. Näiden tehoalue alkaa 3,5 kVA:sta ja ylettyy 80 kVA:n. Automaattisesti sähkön laadun takaava AVR-jännitteensäädin yhdessä automaattisen taajuussäädön kanssa on vakiona 6,5 kVA:n mallista ylöspäin.  

19 kVA:n HG Super Compact tarjoaa paljon, mutta painaa vähän: 120 kilon painoisena se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi maastohitsarin työkaluvalikoimaan.

Mielenkiintoisinta uutuuksissa on niiden entuudestaan kutistunut koko. Esimerkiksi Super Compact HG 3.5 kVA -hydrauligeneraattori on mitoiltaan aiempaa pienempi (423x220x217 mm) ja keventynyt kaksi kiloa, painaen nyt 26 kiloa. Käytössä on nyt uusi hydraulimoottori, jonka myötä on saatu huomattavia parannuksia hydrauliikan vaatimuksiin. Nyt hydrauliikan tarve tälle generaattorimallille on vain 18 litraa minuutissa, kun se ennen oli 23 litraa. Tämä mahdollistaa generaattorin asentamisen yhä pienempituottoisiin laitteisiin, kuten vaikkapa pieniin saksilavoihin. 

Etualalla nyt historiaan jäävä HG20kVA -generaattori ja taustalla uusi 19KVa Super Compact.

Kun taas liikutaan isompiin myllyihin, laitteiden pieni koko korostuu. Esimerkiksi 19 kVA:n Super Compact -generaattori on pienentynyt peräti 35% aiemmasta mallista, ja valmistaja muistuttaakin tällä laitteella olevan maailman paras teho-koko-suhde. Jos otetaan puolestaan tarkasteluun täysin uudistunut 26 kVA:n Super Compact, jolla ei ole edeltäjämallia, päästään vertailussa jo dieselkäyttöisten 20 kW:n kärrygeneraattorien kategoriaan. Siinä missä dieselvoimalaitos lähentelee jo kuutiometrin kokoluokkaa tilantarpeeltaan, vaatii saman tehon tarjoava HG vajaan 80 litran vetoisen tilan, ollen näin siis karkeasti kymmenen kertaa pienempi. 
Ja kun siirrytään vielä malliston yläpäähän, eli 30 kW:n teholuokkaan, on dieselgeneraattorin tilantarve jo kahden motin luokkaa, HG 35kVA:n jäädessä vieläkin alle sataan litraan eli 0,090 kuutiometriin. Tämä tarkoittaa 95% pienempää tilantarvetta. 

Tutustu Dynasetin Super Compact HG -mallistoon täältä.

Edellinen artikkeliPonssen 50-vuotiskiertue
Seuraava artikkeliKelirikosta tulossa lievempi, päällysteet kärsineet pahasti