Wille-ympäristönhoitokoneiden kotimaan myynti siirtyy lähemmäs Loimaan tehdasta. Muutoksen myötä myyntitiimin vetäjänä toimii Wille Machines Oy:n Rauno Kivine, ja myyjät jatkavat Wihuri Teknisen Kaupan palveluksessa. Tällä muutoksella valmistaja pyrkii tuomaan asiakkailleen ketteryyttä, suoraviivaisuutta sekä tehokkaampaa ja parempaa palvelua, tarjoten suoran linkin Willen Loimaan tehtaaseen.
Wille-ympäristöhoitokoneiden myyntitiimin Suomessa muodostavat Timo Perämäki (Uusimaa), Pasi Eronen (Pirkanmaa ja Länsi-Suomi), Harri Ojala (pohjoinen) sekä Petteri Ylinen (Itä-Suomi). Kotimaan myynnin tukena toimii Eveliina Kotokorpi.
Wille Machines Oy kertoo analysoivansa ja mahdollisesti vahvistansa muiden alueiden myyntiresursseja vielä vuoden 2025 aikana. Muutoksen tarkoituksena on yrityksen mukaan pyrkiä parantamaan asiakkaiden palvelua ja tuoda asiakkaille useita etuja seuraavasti:
Ketterämpi ja tehokkaampi palvelu: Myyntitiimin läheisyys tehtaaseen mahdollistaa nopeamman reagoinnin asiakkaiden tarpeisiin ja kysymyksiin.
Suoraviivaisuus: Asiakkaat saavat suoran yhteyden Loimaan tehtaaseen, mikä vähentää välikäsiä ja nopeuttaa tiedonkulkua.
Parempi asiakaskokemus: Asiakkaat hyötyvät tiiviimmästä yhteistyöstä myyntitiimin ja tehtaan välillä, mikä parantaa kokonaisvaltaista asiakaskokemusta.
Koneurakointi-lehden kesänumero laputtaa kentälle Hidromekin tyylikkyydellä, ja asiaan perehdytäänkin peltien takaa, kun käsittelyssä on Konepalvelu RaKo Oy:n uusi HMK 145 LC SR. Uumajan suunnalta kuuluu uutta, kun vierailukohteena oli Komatsu Days 2025. Metsässä viihdyttiin myös Konehonka Oy:n juttusilla. Metsän sijaan puolestaan paremmin rakennuskohteilla viihtyy Leustun Kaivun uusi 85-Hitachi, joka ei alustastaan huolimatta ole metsään kohdistettu. Nämä ja monet muut jutut uudessa lehdessä, ja sisällysluettelo tästä:
KONEET JA URAKAT
8 Ankaran haastaja
Konepalvelu RaKo hankki uuden Hidromek HMK 145 LC SR -kaivukoneen.
20 Ei mikään metsäkone
Leustun Kaivu korotti ja levensi Hitachi ZX95US-7:n heti uutena.
32 Aitaa rajalle
Itärajan esteaitahanke vierailukohteena.
46 Tonneja tutuilla tekijöillä
Louhinta Kääntä rammeroi Rammereilla.
48 Hakekrokotiili
Pezzolato Allroad on italialainen itsekulkeva hakkuri.
50 Kasvuratkaisuja
Konehonka Oy muodostui aikanaan kahden yrityksen yhdistymisestä.
56 Kolme kohennusta Koivulahdesta
Logsetin kesän 2025 uudistuskohokohdat.
58 Tuplateleskooppia suosikki-Mohedaan
FTG Moheda julkisti uuden M51DT-metsänosturin.
60 Edistysaskelia turvarappusilla
Volvo EWR150 ja EWR170 siirtyvät seuraavaan sukupolveen.
John Deere esitteli vuonna 2024 ensimmäiset H-sarjan metsäkoneet, ja nyt suuren kokoluokan metsäkonemallien valikoima täydentyy 8-pyöräisellä 1470H 8W -harvesterilla. Lisäksi esiteltiin H427-harvesteripääuutuus.
Uusien H-sarjan harvesterien suurimpia asiakashyötyjä ovat John Deeren mukaan edeltäviä malleja huomattavasti korkeampi tuottavuus ja matalampi polttoaineenkulutus tuotettua kuutiometriä kohti. Suorituskykyisessä moottorissa kerrotaan olevan 10 prosenttia enemmän tehoa ja vääntömomenttia, ja optimoitu hydrauliikka tarjoaa enemmän voimaa ja suuremman työpaineen syötölle varmistaen samalla hyvän polttoainetehokkuuden.
Kuusipyöräiseen sisarmalliinsa verrattuna nyt esitelty kahdeksanpyöräinen 1470H tuo enemmän vetovoimaa rinnetyöskentelyyn. H-sarjan yhteydessä esitelty voimakas H9-puomi tukee parhaiten ”ison kasipyöräisen” suorituskykyä kaikkein vaativimmissa haasteissa.
Aktiivinen sylinterirunkolukko vakauttaa työskentelyä niin jyrkissä rinteissä kuin tasaisessa maastossa ja erityisesti puomin ollessa koneen sivulla, mikä merkitsee kuljettajalle laajempaa työskentelyaluetta. Kun koneen paino jakautuu optimaalisesti kahdeksalle pyörälle, on vakaus entistäkin parempi ja työskentely sujuu helposti ja tarkasti.
Kääntyvä ja vakaava ohjaamo 220 asteeseen kasvaneella kääntökulmalla on vakiona H-sarjassa tarjoten kuljettajalle erinomaisen näkyvyyden työskentelyalueelle. Hydrauliöljy- ja polttoainesäiliöt sekä pumput on sijoitettu moottorin eteen ja jäähdytin ja tuuletin moottorin taakse, mikä yhdessä ääntä eristävien sisustusmateriaalien kanssa tekee ohjaamosta erittäin hiljaisen. Koneen madallettu takaosa parantaa huomattavasti näkyvyyttä taaksepäin.
H-sarjan harvesterit
1470H 6W
1470H 8W
Suurin moottoriteho, kW
220
220
Moottorin vääntömomentti, Nm
1445
1445
Vetovoima, kN
210
260
Puomin kallistuskulma, astetta, eteen/taakse
25/18
25/18
Ohjaamon kiertokulma, vasen/oikea
110/110
110/110
Runkolukon sylinteri, vääntömomentti, kNm
130
130
Työpaine, bar (syöttö)
350
350
Polttoainesäiliö, L
467
467
DEF-säiliö, L
25/23 normaali käyttövolyymi
25/23 normaali käyttövolyymi
Uusi harvesteripää H427 on isojen harvesterien luottokumppani
Uusi H427 on John Deeren voimakkain harvesteripää suurten puiden käsittelyyn. Sen vahva rakenne ja laaja, 146,5 asteen kallistuskulma takaavat valmistajan mukaan sujuvan työskentelyn myös jyrkissä rinteissä ja kaikkein vaativimmissa olosuhteissa. Harvesteripää on omaa luokkaansa erityisesti suuria runkoja käsiteltäessä, ja sen mittauslaatu ja huollettavuus ovat ensiluokkaiset, John Deereltä kerrotaan.
H427-harvesteripää on täysin yhteensopiva H-sarjan harvesterien 1270H ja 1470H kanssa.
Metsäkoneiden harvesteripäiden valmistaja Waratah OM Oy on käynnistänyt merkittävän investointihankkeen. Yhtiö rakennuttaa uuden, yli 3 000 neliömetrin tehtaan Joensuun Penttilään GreenParkin alueelle. Uuden tehtaan valmistuttua kesällä 2026 Waratah OM Oy pystyy vahvistamaan asemaansa metsäkoneteknologian huippuosaajana ja lisäämään valmistus- ja testauskapasiteettiaan.
Nykyiset Waratah OM Oy:n tuotanto-, tuotekehitys- ja testaustoiminnot siirretään Raatekankaan yritysalueen vuokratiloista uusiin omiin tiloihin, joissa hyödynnetään viimeisintä teknologiaa harvesteripäiden kehityksessä ja valmistuksessa. Yhtiön Joensuun toimipisteen koko henkilöstö siirtyy uuteen toimitilaan, lisäksi yrityksellä on tuotekehityshenkilöstöä Tampereella.
”Uusi tehdas on iso askel Waratah OM:n yli 20-vuotisessa toiminnassa. Investointi ei ainoastaan kasvata tuotantokapasiteettiamme, vaan varmistaa myös valmistuksen sujuvuuden sekä yhtiön toiminnalle erittäin tärkeiden kehitys- ja testaustilojen toimivuuden pitkälle tulevaisuuteen. Yhtä tärkeänä pidän myös modernin työympäristön tarjoamista henkilöstöllemme”, toteaa Waratah OM Oy:n toimitusjohtaja Joni Turunen.
Uuden toimitilan sijainti John Deere Forestryn Joensuun tehtaan välittömässä läheisyydessä tarjoaa logistisia etuja ja edistää tiivistä yhteistyötä yhtiöiden välillä sekä vahvistaa Joensuun seudun asemaa merkittävänä metsäteknologian keskittymänä.
Valtatiellä 11 Kokemäenjoen ylittävällä Koiviston sillalla on tehty paalutushistoriaa: Kreaten urakoima silta perustetaan poikkeuksellisen pitkillä teräsputkipaaluilla, joista syvimmät on lyöty 92 metrin syvyyteen – kyseessä on mahdollisesti pisin koskaan Suomessa lyöty paalupituus. Pituutta riittää myös sillan pääpalkeilla, joista pisimmät ovat jopa 47-metrisiä. Kaikki pääpalkit nostettiin viikonlopun kestäneessä operaatiossa onnistuneesti paikoilleen.
Uuden Koiviston sillan rakentaminen nykyisen sillan viereen on edennyt perustusten paalutuksiin, joita on tehty teräsbetoni- ja suurlyöntipaalutuksena lähes viiden kilometrin verran. Työvaiheen haastetta kasvattivat pehmeä ja suistoinen maaperä sekä paalujen odotettua suurempi, jopa ennätyksellinen pituus.
Kreaten yhteisyritys KFS Finland Oy:n lyömät paalut koostuvat 12–14 metrin mittaisista, 1 000 millimetrin halkaisijan teräsputkista, jotka on hitsattu yhteen työmaalla.
”Alun perin pisimpien kitkapaalujen suunniteltiin olevan 60–70 metrin pituisia, mutta lopullinen kantavuus löytyi vasta huomattavasti syvemmältä, yli 90 metristä. Tässä mentiin tiettävästi Suomen pisimpään koskaan lyötyyn paalupituuteen ja lyöntejä pisimpään paluun kertyi huimat 57 622 kappaletta. Näissä lukemissa ja olosuhteissa paaluttaminen vaatii korkeatasoista ammattitaitoa ja järeää kalustoa, jota löytyy vain harvalta tässä maassa”, kuvailee KFS Finlandin paalutustyönjohtaja Henry Vuorma.
Paalujen kasvaneet mitat edellyttivät myös työmenetelmien uudelleenarviointia sekä tarkkaa suunnittelua siitä, miten paalut saadaan lyötyä tehokkaasti laatu ja työturvallisuus huomioiden. Yksi kriittisimmistä työvaiheista, paalujen betonointi lopulliseen syvyyteen, on myös valmistunut. Vedenalaisella contactor-menetelmällä toteutettuna yhteen paalumetriin meni noin 750 litraa betonia.
”Eniten kuormitettavat paalut on lyöty kovaan pohjaan asti ja kantavuusmittauksissa saavutettiin jopa 19 meganewtonin kantavuus. Näin pitkien betonoitavien putkien vuoksi myös valu oli teknisesti erittäin vaativaa, koska valuputki ei saanut mennä tukkoon ja valun oli onnistuttava kerralla heti ylös asti. Tämä kysyi niin pumppaukselta potkua kuin mestarilta hermoja. Tiukan rutistuksen jälkeen voi sanoa, että paalutus on onnistunut ja vaaditut kantavuudet on saavutettu erinomaisesti”, Kreaten työpäällikkö Ville Lehtonen iloitsee.
Sillan pääpalkit 47 metrin pituudellaan tavanomaista kookkaammat
Uusi Koiviston silta tulee olemaan 130 metriä pitkä ja 15,3 metriä leveä liittorakenteinen, jatkuva teräksinen palkkisilta. Sillan neljä pääpalkkia ovat tavanomaista pidemmät, sillä pituutta kullakin teräslohkolla on jopa 47 metriä ja painoa 57 tonnia. Pääpalkkien lisäksi viikonlopun kestäneessä nosto-operaatiossa nostettiin kaksi keskilohkoa, jotka olivat 27-metrisiä ja 28 tonnia painavia.
Työt siltatyömaalla jatkuvat nostotöiden jälkeen palkkien välisten työtasojen rakentamisella ja K-ristikoiden hitsaamisella edeten pintakäsittelyyn sekä teline- ja muottitöihin.
Paalutusurakoitsija KFS Finland jatkaa Koiviston sillan jälkeen paalutustöitä samaan urakkaan kuuluvalla Pikkuhaaran sillalla, jossa käytetään hieman lyhyempiä paaluja. Sekä Koiviston että Pikkuhaaran sillat on rakennettu 1950-luvulla eivätkä ne enää täytä nykyisiä kantavuus- ja turvallisuusvaatimuksia. Uusien siltojen rakentaminen on tärkeää liikenneturvallisuuden ja nykystandardien täyttämiseksi, ja niiden perustukset tehdään kestävällä tavalla – paaluttamalla ne syvälle kantavaan maaperään.
Hankkeen tilaajana on Väylävirasto, ja sekä Koiviston sillan että Pikkuhaaran sillan urakka-aika on kesään 2026.
Sandvik hakee kasvua strategiansa mukaisesti maanpäällisen porauksen teknologioihin ja uudistaa porauslaitteiden tuotannon toimintamallin Tampereen tehtaalla. Kesäkuussa 2025 julkistettu uudistus mahdollistaa jopa 30 % suuremman kapasiteetin sekä lyhyemmät toimitusajat asiakkaille.
Sandvik kertoo olevansa johtava maanalaisten kaivoslaitteiden valmistaja, ja strategiansa mukaisesti konserni tavoittelee vastaavaa paikkaa myös maanpäällisten porauslaitteiden parissa. Sandvik Mining -liiketoiminta-alueen johtaja Mats Erikssonin mukaan tällä hetkellä pintapuolen tuotteissa Sandvik on myyntikilpailussa toisena, mutta uuden tehdashankkeen myötä sijoitusta aiotaan nostaa. Eriksson kertoo, että Sandvikin maanpäällisten porauslaitteiden kanta maailmalla on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana 40%, ja tähän kysyntään ollaan nyt vastaamassa Tampereen tehtaan mittavilla uudistuksilla.
Kyseessä on yksi merkittävimmistä maanpäällisen porauslaitetuotannon kehityshankkeista. Hanke kattaa tuotantotilojen pohjasijoittelun ja työnkulkujen uudelleensuunnittelun, resursoinnin ja ohjauksen nykyaikaistamisen sekä huomioi turvallisuuden ja työergonomian entistäkin paremmin. Hanke esiteltiin kesäkuussa 2025 toimintavalmiina ja valmistuu täydellisesti vuoden 2025 loppuun mennessä. Uudistuksen myötä Tampereelle palkataan noin 100 uutta tuotannon työntekijää.
“Tämän uudistuksen myötä pystymme lisäämään omaa tuotantovolyymiamme. Vielä tärkeämpää on, että voimme palvella asiakkaitamme entistä nopeammin, joustavammin ja ennustettavammin”, Mats Eriksson kertoo. “Asiakkaamme hyötyvät lyhyemmistä toimitusajoista ja parantuneesta toimitusvarmuudesta.”
Rekrytoinnit ovat jo käynnissä, ja hanke toimii myös tulevien tuotekehitysprojektien mallina sekä pohjana jatkuvalle kehittämiselle.
Uusi testialue tukee teknologian kehitystä ja sähköistymistä
Tuotannon kehittämisen lisäksi Sandvik perusti testialueen maanpäällisen porauksen tulevaisuuden teknologioiden kehittämiseen ja testaamiseen. Testialueen käyttöönotto on meneillään. Sandvik Surface Test Pit sijaitsee noin 40 km Tampereelta ja se tukee sähköistymisen sekä automaation ja digitalisaation edistämistä maanpäällisessä porauksessa.
Alue mahdollistaa todellisessa ympäristössä tapahtuvan testauksen, tuotekehityksen ja asiakasdemot erityisesti porausteknologioiden sähköistämisen ja digitalisaation osalta. Tuotantolinjan ja testialueen kokonaisinvestointi on noin kaksi miljoona euroa.
“Todellisissa olosuhteissa tapahtuva testaaminen on ratkaisevan tärkeää uusien teknologioiden kehittämisessä”, kertoo Mats Eriksson. “Testikaivos lyhentää uusien ratkaisujen markkinoille tuomisaikaa ja varmistaa, että toimitamme asiakkaillemme turvallisia, tehokkaita ja luotettavia laitteita, jotka vastaavat heidän tarpeitaan.”
Testialue mahdollistaa laitteiden ja teknologioiden kehittämisen lisäksi myös asiakastilaisuudet ja koulutukset. Testialueelle suunnitellaan myös pysyviä toimisto- ja asiakastiloja.
Oulun yliopiston SWARM-hanke esitellään ensimmäistä kertaa alan ammattilaisille Maxpo-messuilla. Maarakennuskaluston autonomisen yhteistyön tutkimusprojekti tutkii ja kehittää rakennuskoneparvea ja sen automaattista ohjausta infrayömailla. Maxpo 2025 -messuilla nähdään neljän työkoneen työskentelyä autonomisella ohjauksella yksin ja yhdessä työkoneparvena.
Oulun yliopiston professori Rauno Heikkilän luotsaama SWARM-hanke tutkii ja kehittää infrastruktuurirakentamisen tietomallinnukseen ja reaaliaikaiseen ympäristöhavainnointiin perustuvaa rakennuskoneparven automaattista ohjausta infratyömaalla.
Tutkimus tähtää työkoneparvien itsenäiseen toimintaan rakennustyömailla. Hanke tuo paljon mahdollisuuksia maarakennusalalle ja mahdollistaa koneiden työskentelyn ilman jatkuvaa ihmisen ohjausta. Tavoitteena on vähentää päästöjä ja energiakulutusta, optimoida työreittejä ja parantaa työturvallisuutta. SWARM-hanke käynnistyi huhtikuussa 2022 Business Finlandin rahoittamana hankkeena. Hankkeessa ovat olleet mukana Oulun yliopiston lisäksi Novatron, Satel, Destia, Sisu Truck, GIM Robotics, Sensible4, Noptel, Nokia ja Sandvik. Yritysten osallistuminen tutkimushankkeeseen päättyi lokakuussa 2024, mutta Oulun yliopisto jatkaa hanketta vielä lokakuuhun 2025 asti.
”Esittelemme nyt SWARM-hankkeen tuloksia ensimmäistä kertaa näin näyttävästi alan ammattitapahtumassa. Vielä ennen messuja teemme paljon testauksia ja tarkennuksia ohjauksiin. Hankkeen tulokset ovat merkittäviä ja kerromme niistä lisää messuilla”, kertoo Heikkilä.
”Meillä on kaivukoneen ja tiivistyskoneen automaattinen ohjaus jo valmiina. Puskutraktorin ohjausta viimeistellään ja testataan parhaillaan. Maansiirtoautossa on kauko-ohjaus, ja tämän vuoden loppuun mennessä vastaava automaattinen ohjaus ja adaptiivinen autonomia. Parviohjausmenetelmää on tutkittu monipuolisesti sekä simulointiohjelmissa että oikeilla koneilla meidän itsemme ja muiden tekemillä kenttäkokeiluilla. Menetelmää on mallinnettu ja parhaillaan ohjelmoidaan kokeilukuntoon. Parviohjausta on lähestytty kokeiden kautta Ouluzonessa. Ensin olemme ohjanneet parvea manuaalisesti ihmiskuljettajilla ja urakoitsijan työnjohtoa käyttäen. Tämän jälkeen kauko-ohjaamalla koneita. Ennen kesää teemme vielä automaattisia parviohjauskokeita. Autonomiaa sisältävän parviohjauskokeen toteutamme loppuvuodesta.”
Maxpo-messuilla nähdään, miten autonomista kaivuukonetta, maansiirtoautoa, puskutraktoria ja maantiivistäjää ohjataan yksittäin ja yhdessä. Messuilla nähdään kolmen koneen rajattu koneparviesitys, jossa tehdään tienpätkä parviälyä hyödyntäen. Joka päivä on kolme konedemoa ja yksi suurempi koneparviesitys. SWARM-hankkeen esittelyn Maxpo-messuilla mahdollistaa tapahtuman toimeksiantajan Rakennuskonealan Näyttely-yhdistys ry:n tuki. Messuilla järjestetään myös paneelikeskusteluja siitä, miten työkoneiden automaattinen ohjaus tulee muuttamaan toimialaa.
Maxpo 2025 -messut tarjoaa huippusisältöä.
Tänä vuonna Maxpo-messuilla nähdään uutuuskoneiden lisäksi entistä enemmän alan ammattilaisia kiinnostavaa ohjelmasisältöä. ”Alan ammattilaisten on tärkeätä pysyä ajan tasalla siinä, mitä alalla tapahtuu. Olemme erittäin iloisia, että saamme itsenäisen työkoneparven esiintymään messuille. Maxpon sisältö ottaa näin suuren askeleen kohti tulevaisuutta. Tuomme messuilla esille myös alaa ja uratarinoita. Uutta messuilla on myös viime viikolla julkaistu Golden Crane Competition 2025 Ajoneuvonosturikuljettajien Euroopan mestaruuskisat”, kertoo tapahtuman toimeksiantajan Rakennuskonealan Näyttely-yhdistyksen puheenjohtaja Reijo Karppinen.
Maxpo järjestetään torstaista lauantaihin 28. – 30.8.2025 Hyvinkään lentokentällä. Maxpossa esitellään maarakennus-, ympäristönhoito-, tie- ja talonrakennuskoneita sekä teollisuuden materiaalinkäsittelykoneita kaikissa kokoluokissa. Maxpo-messut järjestää Helsingin Messukeskus Rakennuskonealan Näyttely-yhdistys ry:n toimeksiannosta. Tapahtuma on avoinna torstaina ja perjantaina klo 9-17 ja lauantaina klo 9-16.
Suuren kuormankantokyvyn ajokoneiden markkinoille julkistettu Komatsu 898 tarjoaa 25 tonnia kapasiteettia kookkaille päätehakkuille ja plantaasikäyttöön. Sen voimanlähteenä on uusi suomalainen AGCO Power CORE75-moottori ensimmäisenä maataloustraktorikategorian ulkopuolisena työkoneena.
Komatsu Forest on julkistanut mallistonsa suurimman kuormatraktorin, 25 tonnia kuljettavan Komatsu 898:n. Koneen päämarkkinat ovat plantaaseilla ja Pohjois-Amerikan päätehakkuilla, mutta sen odotetaan saavan hyvän jalansijan myös Ruotsissa, jossa tälle suurelle konekokoluokalle on myös kysyntää.
Komatsu 898 sijoittuu 20 tonnia kantavan 895-mallin yläpuolelle, joka jää edelleen mallistoon vastikään uudistuneena MY 2025 -versiona.
Uusi 898-malli on vakiona kahdeksanpyöräinen, mutta esimerkiksi plantaasikäytössä, jossa etenemiskykyä ei ulosmitata äärimmilleen, myös kuusipyöräinen versio on optiona.
Voimanlähteenä Komatsu 898:ssa on uuden sukupolven AGCO Power CORE75 -dieselmoottori, joka on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kyseinen moottori nähdään ensinnäkin AGCO-konsernin ulkopuolisessa koneessa, ja muussa kuin maataloustraktorissa.
Moottorin maksimiteho on 250 kW ja maksimivääntömomentti 1450 Nm. Jäähdytin on suuri, ja tuuletin on hydraulinen, dynaamisesti jäähdytystarpeen mukaan ohjautuva ja saatavana optiona puhallussuunnan käännöllä.
Myös AdBlue-järjestelmä on uusittu, ja uutena ominaisuutena esimerkiksi AdBlue-suodatin on nyt sijoitettu ureasäiliön ulkopuolelle, mikä helpottaa sen vaihtamista.
Rajumpaa vetoa.
Vetopuolella tarjotaan kahdeksanpyöräiselle koneelle 345 kN maksimivetovoima, joka välittyy takana 30,5-tuumaisten ja edessä 28,5-tuumaisille pyörille. Navat ovat joka akselilla samat, ja ne ovat vastaavat kuin 895 XT -mallissa, jossa on perusmallia väkevämpi ajovoimansiirto.
Hydrauliikan tuotto on 410 litraa minuutissa ja ajovoimansiirrossa on tuplapumput. Suurin ajonopeus on 25 km/h.
Keskinivel ja takarunko ovat 895-mallia jämerämpää tekoa, ja keskinivelessä on hyödynnetty Komatsun konserniosaamista niveldumpperien saralla. Takarungon pituusvaihtoehtoja on neljä, joista vakio on niin sanottu 00-pituus eli 3900 millimetriä niveleltä taka-akselille. Tällöin koneen kokonaispituus on tasan 11 metriä. Lisäksi takarungon voi tilata niveleltä taaksepäin pidennettynä joko 600 tai 1000 millimetriä ja perästä 500 millimetriä. Pituusvaihtoehtoja voi yhdistellä.
Kuormatilan poikkileikkauspinta-ala on teleskooppipankoilla säädettävissä 6,9-8,6 neliömetrin välillä. Painoa koneella on kahdeksanpyöräisenä 25 980 kilogrammasta ylöspäin ja kuusipyöräisenä 23 010 kiloa.
Vuodenvaihteessa valmistukseen.
Nosturivaihtoehdot ovat viime vuonna julkaistu uusi Komatsu 205F tai pienempi vakiokuormain 165F. Niiden bruttonostomomentit ovat mallimerkintöjen mukaiset. Lisäksi uutena optiona on erityisesti plantaasikäyttöä ajatellen 500-litrainen polttoainesäiliö, joka tuplaa vakiotankin kapasiteetin. Tähän ratkaisuun päädyttiin, koska tarve tällaiselle selvästi oli: asiakkaat olivat tehneet omia virityksiään, joissa oli omat ongelmansa pidemmän päälle. Nyt iso tankki tulee suoraan tehtaalta tilauksesta.
Esisarjan Komatsu 898-ajokoneiden odotetaan lähtevän valmistukseen Ruotsin Uumajassa heti vuoden 2026 alussa.
FTG Moheda julkisti kesäkuun alussa uuden M51DT-metsänosturin, joka pohjautuu suosittuun M51T-malliin. Tuplateleskoopillinen DT-versio tuo 8,7 metriä ulottuvuutta, vahvistaen nosturin asemaa entisestään monipuolisena ammattilaistyökaluna.
FTG Mohedan uusi M51DT-metsänosturi on kehitetty M51T-mallin pohjalta, mutta tuo tuplateleskoopin myötä peliin tekniikkaa valmistajan suurimmasta M81DT-nosturista.
Uuden nosturin suurin ulottuma on 8,7 metriä ja tuolta etäisyydeltä nousee vielä 360 kilogrammaa taakkaa. Käännön momentti on 16 kNm.
Nostosylinteri on yläpuolinen ja tarjoaa 55 kNm nostovoimaa. Nostopuomi on muotoiltu niin, että se on ajettavissa tiiviisti tyhjään kuormatilaan siirtymiä varten. Muotoilu myös lisää nosturin nostokapasiteettia lyhyemmillä etäisyyksillä.
Pyöritin on vakiona Finn-Rotorin CR400, vakiokourana Mohedan G210S ja ohjauksena monivipuversio, joka voidaan päivittää esimerkiksi hydraulisesti esiohjatuksi kaksivipujärjestelmäksi tai sähköisesti esiohjatuksi minivipuohjaukseksi.
Kärkiohjaus optiona.
Moheda M51DT voidaan myös varustaa uudella FTG X-ACT -kärkiohjauksella, joka tarjoaa käytön helppoutta, kun käyttäjän tarvitsee miettiä vain nosturin kärjen liikkeitä, ei koko puomiston hallintaa. Vastaava menetelmä on laajalti käytössä jo metsäkoneissa, ja sen suosio on noussut alalla kymmenessä vuodessa lisävarusteesta käytännön vakioksi. Vastaavaa voitaneen odottaa tulevaisuudessa myös traktorivetoisen kaluston osalta ainakin täysammattimaisessa toiminnassa, johon Moheda M51DT on omiaan.
Optimaaliseksi vaunuvaihtoehdoksi M51DT:lle suositellaan M121-vaunua, mutta se sopii myös valmistajan suurempiin M141- ja M151-malleihin.
Myyntikirjat uudelle nosturille ovat auki saman tien ja tuotteen valmistus Ruotsin Bäckeforsissa aloitettu.
Metsä Groupiin kuuluvat Metsä Fibre ja Metsä Wood sekä materiaalinkäsittelyratkaisuja tuottavaliperiläinen Mantsinen Group Ltd Oy ovat sopineet yhteistyön jatkumisesta ja laajentamisestaÄänekoskella. Sopimusten myötä Mantsinen jatkaa biotuotetehtaan puukentän operaattorina jatuottaa lisäksi rakenteilla olevan, vuoden 2026 loppupuolella käynnistyvän uuden kertopuutehtaanmateriaalinkäsittelypalvelut.
Jatkosopimuksen myötä toteutettiin Metsä Fibren ja Mantsisen yhteistyössä suunnitteleman ja vuonna 2017 valmistuneen biotuotetehtaan puunsyötön uudistus, jossa konekokoa kasvattamalla vähennettiin käsittelykertoja ja virtaviivaistettiin raaka-aineen nostoa kuljetusvälineistä tehtaaseen. Samanaikaisesti tehtiin jatkosopimus kyseisellä tehdasalueella toimivan Metsä Woodin viilutehtaan palvelutoiminnoista.
Äänekoskelle rakenteilla olevan ja loppuvuodesta 2026 käynnistyvän Metsä Woodin kertopuutehtaan tavoitteena materiaalinkäsittelyn osalta on tinkimättömän työturvallisuuden lisäksi mahdollisimman vähäpäästöinen ratkaisu. Huippunykyaikaisen kertopuutehtaan palvelutoiminnoissa fossiilittomuuteen päästään käyttämällä puun käsittelyssä, sivutuotteiden kuljetuksissa ja aluekunnossapidon konetöissä moderneinta sähkökäyttöistä kalustoa.
Kertopuutehtaan materiaalinkäsittelyssä haastettiin perinteiset toimintatavat erinomaista tuotantotehokkuutta haettaessa ja päädyttiin kiskoilla kulkevaan sähkökäyttöiseen materiaalikoneeseen hautomoaltaiden operoinnissa. Mantsisen uuden sopimuksen toiminnot käynnistyvät syksyllä 2025 ja tuovat uusia työpaikkoja lopullisesta toimintojen laajuudesta riippuen 12 – 15 henkilölle.
Verkkosivusto käyttä evästeitä parantaakseen käyttökokemustasi. Oletamme että tämä on sinulle ok mutta voit halutessasi kieltää niiden käytön.HyväksyLue lisää
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.